BiH
0

Tužilaštvo BiH: Podignuta optužnica zbog ratnog zločina u Vlasenici

Anadolija
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv jedne osobe zbog ratnog zločina na području Vlasenice.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Dragiše Tešića, rođenog 13. februara 1967. godine u mjestu Tikvarići, općina Vlasenica, državljanin BiH.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata u BiH, oružanog sukoba između Armije RBiH i VRS-a na području općine Vlasenica, u periodu od maja do kraja decembra 1995. godine, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, kršeći Ženevske konvencije.

Tereti se da je zajedno sa drugim vojnicima VRS-a, nanoseći velike patnje i povrede tjelesnog integriteta, psihički i fizički zlostavljao ratne zarobljenike i civile bošnjačke nacionalnosti, koji su bili zatvoreni u improvizovanom zatvoru pomoćne zgrade Općinskog suda u Vlasenici.

On se konkretno tereti da je sam i sa drugim pripadnicima VRS, počinio mučenje, premlaćivanje i teško zlostavljanje zarobljenog pripadnika Armije RBiH Bećirović Halila i zatočenog civila Ramić Fuada.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 175. Krivičnog zakona BiH, u vezi sa krivičnim djelom Ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173., a sve u vezi sa odredbama člana 29. i 180. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.