BiH
10

Tužilaštvo BiH: Podignuta optužnica za ratni zločin na području Sokoca

Klix.ba
Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Milenka Krsmanovića, zvanog „Krša“.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata u BiH i oružanog sukoba između VRS i Armije BiH, u mjesecu julu 1992. godine, kao pripadnik policije MUP-a RS, SJB Sokolac, postupao protivno odrebama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Optuženi se tereti da je dana 07.07.1992. godine, u rejonu sela Pedište, općina Sokolac, došao sa još jednim pripadnikom VRS, naoružan i u uniformi, do mjesta gdje je bio zarobljen civil bošnjačke nacionalnosti sa područja Rogatice, koji se zbog straha za svoj život pokušavao prebaciti na teritoriju pod kontrolom Armije BiH.

Nakon toga, optuženi je zajedno sa navedenim pripadnikom VRS, opljačkao civila, te ga uz nanošenje tjelesnih ozlijeda vozilom odvezao prema SJB Sokolac. Zarobljenika su cijelo vrijeme tukli i nanosili mu povrede, da bi na jednom mjestu žrtvu izveli sa namjerom da ga ubiju, od čega su odustali, a što je izazvalo teške tjelesne i duševne povrede navedenom civilu.

Nakon toga, zarobljeni civil je predat strukturama policije, te prebačen u logor Rasadnik u Rogatici, gdje je zajedno sa drugim osobama bošnjačke nacionalnosti, trpio teške duševne i tjelesne povrede, koje su ostavile posljedice na njegovo zdravlje.

"Optuženi Krsmanović tereti se da je počinio kazneno djelo-ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz članka 173. KZ BiH. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH", navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.