BiH
0

Tužilaštvo BiH: Podignuta optužnica protiv Lukića i Adamovića

FENA
Tužilac tima broj I Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Boška Lukića (1940.) i Marka Adamovića (1946.).

Optuženi se terete za krivično djelo zločin protiv čovječnosti iz člana 172. KZBiH.

Optuženi se terete da su 1992. na području općine Ključ, Boško Lukić kao komandant Općinskog štaba Teritorijalne odbrane, a Marko Adamović kao zamjenik komandanta Ključkog bataljona Teritorijalne odbrane, kao aktivni i dokazani članovi Srpske demokratske stranke u Ključu, učestvovali u pripremi, organizovanju i izvršenju širokog, rasprostranjenog i sistematičnog napada usmjerenog protiv stanovništva bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području općine Ključ, saopćeno je danas iz Tužilaštva BiH.

Prema navodima optužnice, optuženi se terete da su kao članovi udruženog zločinačkog poduhvata, učestvovali u pripremi i organizovanju, pomaganju u planiranju i izvršenju širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv stanovništva, zasnovanog na diskriminatorskoj osnovi, a što je za posljedicu imalo lišenje druge osobe života, istrebljenje, deportacije ili prisilno preseljenje stanovništva, zatvaranje ili drugo teško oduzimanje fizičke slobode suprotno osnovnim pravilima međunarodnog prava, mučenje, prisilni nestanak osoba i druga nečovječna djela slične prirode, učinjena u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušavanja zdravlja.

Optuženi Lukić i Adamović terete se da su počinili krivično djelo zločina protiv čovječnosti iz člana 172. KZBiH u vezi s progonom, lišenjem druge osobe života (ubistvo), istrebljenjem, deportacijom ili prisilnim preseljenjem stanovništva, mučenjem, i prisilni nestanak osoba i druga nečovječna djela slične prirode učinjena u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušavanja zdravlja.