BiH
0

Tužilaštvo BiH: Podignuta optužnica protiv Cvitića i Karadža

FENA
Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv Mate Cvitića (1964.) i Edine Karadža (1979.). Optuženi se terete za krivično djelo trgovine ljudima iz člana 186. KZ BiH. Prema navodima optužnice, optuženi su u periodu od neutvrđenog datuma 2002. godine do neutvrđenog datuma 2006. godine, preko poznanika, putem oglasa i na druge načine pronalazili maloljetne i mlađe punoljetne ženske osobe sa područja cijele Bosne i Hercegovine i dovodili ih u mjesto Kuprešani u opštini Jajce, u objekat zvani "Tihi kutak". Tu su stanovale u izuzetno nehigijenskim i neuslovnim prostorijama, zloupotrebljavali su njihov bespomoćan položaj, koji se ogledao u tome da su dolazile iz izuzetno socijalno i materijalno ugroženih porodica.

Vrbovali su ih obmanama da će raditi uobičajene ugostiteljske ili kućne poslove, a sve u svrhu izrabljivanja i prisilnog rada, saopćeno je danas iz Tužilaštva BiH.

Optuženi su iste angažovali da rade kao konobarice i služe alkoholna pića mnogobrojnim gostima uglavnom noću, a noćna smjena je trajala od 20 sati do 4 sata ujutro, pa i duže. Navedene osobe nisu zaključile Ugovore o radu i nisu bile prijavljene kod nadležnih organa, što nije bilo u skladu sa odredbama Zakona o radu, Zakona o PIO i zdravstvenom osiguranju.

Prema navodima optužnice, optuženi obećanu naknadu za rad djevojkama u najvećem dijelu nisu isplaćivali, obrazlažući to manjkom koje su one navodno pravile, radeći kao konobarice, i manjkom u knjizi šanka odnosno magacinu. Na taj način su one bile prisiljene da, radeći bez plaćanja, taj navodni manjak nadoknade. Povremeno su ih angažovali da "prave društvo gostima", kako u ugostiteljskom objektu, tako i izvan njega. Optuženi su na ovaj način, izrabljujući ih i prisiljavajući ih na takav rad koji šteti psihičkom i fizičkom zdravlju maloljetnih osoba, iste radno i ekonomski eksploatisali, ostvarivali sebi materijalnu korist i pri tome ugrožavali njihova osnovna ljudska prava, naročito prava maloljetnih osoba – djece i to pravo na pravilan razvoj, odrastanje, zdrav život, školovanje, nediskriminaciju, medicinsku i zdravstvenu zaštitu, odmor, slobodno vrijeme, što je suprotno Protokolu o prevenciji, suzbijanju i kažnjavanju trgovine ljudima, naročito žena i djece, Konvenciji UN-a protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, te Konvenciji o pravima djeteta.

Optuženi se terete da su obmanom, zloupotrebom položaja, bespomoćnosti i davanjem isplata kako bi se pridobile osobe koje imaju kontrolu nad drugim osobama, vrbovali osobe u svrhu prinudnog rada i ekonomskog izrabljivanja i iste primoravali na rad i ekonomski ih izrabljivali, čime su počinili krivično djelo trgovina ljudima iz člana 186. stav 1. i 2. Krivičnog zakona BiH.

Sud BiH potvrdio je optužnicu.