BiH
0

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Suada Kapića

FENA
Sud BiH
Sud BiH
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Suada Kapića (1975.). Optuženi se tereti za krivično djelo - ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 175. Krivičnog zakona BiH.

Tužilac Odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Suada Kapića Hodže, rođenog 31.jula 1975. godine u Cazinu. Optužnica je dostavljena Sudu BiH na potvrđivanje.

Suad Kapić lišen je slobode 20. septembra2007. godine i nalazi se u pritvoru. Optuženi se tereti da je za vrijeme ratnog stanja u BiH kao pripadnik 517. cazinske brigade 5. korpusa Armije RBiH na području općine Sanski Most u okviru vojne operacije "Sana 95." u septembru 1995. postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava i ženevskih konvencija.

Optuženi se tereti da je 18.septembra 1995. godine u rejonu sela Dabar, općina Sanski Most, nakon što su pripadnici Armije RBiH zarobili šest pripadnika VRS-a razoružali ih i svezali, optuženi došao s nekoliko N.N. pripadnika Armije RBiH te hicima iz vatrenog oružja lišio života zarobljenike: Gorana Šućura (1971.), Slavišu Đukića (1974.) i Duška Čukovića (1958.), a Radovana Mudrinića (1969.) teško ranio poslije čega je optuženi jednom N.N. vojniku naredio da usmrti ranjenog Mudrinića, što je ovaj i učinio.

Optuženi se tereti da je za vrijeme ratnog stanja u BiH kršeći pravila međunarodnog humanitarnog prava lišio života četiri ratna zarobljenika, čime je počinio krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 175. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, saopćeno je danas iz Tužilaštva BiH.