BiH
0

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Saše Ćurguza

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Saše Ćurguza, rođenog 29. maja 1972. godine u Bihaću, državljanina BiH, nastanjenog u Republici Srbiji i u Bosni i Hercegovini, a koji se nalazi u pritvoru.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u ljeto 1992. godine, u svojstvu pripadnika Izviđačkog voda 15. bihaćke brigade Vojske Srpske Republike BiH, u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv bošnjačkog stanovništva na širem području Bihaća, znajući za takav napad, sudjelovao u učinjenju progona bošnjačkog stanovništva zbog nacionalne i vjerske pripadnosti i to mučenjem i ubistvima, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Prema navodima optužnice, optuženi je zajedno sa pripadnicima Vojne policije i Izviđačkog voda 15. bihaćke brigade, došao u krug "IMT Traktorskog servisa" Ripač, u kojem je bilo zatvoreno više desetina muškaraca civila bošnjačke nacionalnosti.

Nakon toga, odveli su grupu od 11 zatvorenika kamionom na lokalitet Hrgar u blizini prirodne jame zvane "Bezdana", nakon čega su civili ubijeni pucanjem iz vatrenog oružja, a njihova tijela bačena u jamu. Optuženi se tereti da je lično i direktno sudjelovao u ovim ubistvima, pucajući žrtvama u glavu iz vatrenog oružja, nakon čega ih je gurao u jamu.Također, optužen je i da je sudjelovao u mučenju, zlostavljanju i premlaćivanju zarobljenika koji su bili izloženi napadu, što je kod njih izazvalo snažnu fizičku i duševnu bol.

Iz masovne grobnice jame "Bezdana-Hrgar", 1997. su ekshumirani posmrtni ostaci 83 osobe, od kojih je 65 tijela žrtva identifikovano, a optuženi Ćurguz sudjelovao je u ubistvu najmanje 11 žrtava.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

U ovom predmetu ostvarena je značajna saradnja sa Tužilaštvom za ratne zločine i pravosuđem Republike Srbije, s obzirom na to da je ovaj optuženi lišen slobode u Beogradu krajem 2014. (gdje je u ekstradicijskom pritvoru proveo oko 14 mjeseci) po međunarodnoj potjernici raspisanoj na zahtjev Tužilaštva BiH.

Iz Republike Srbije je 8. februara ove godine izručen Bosni i Hercegovini i nalazi se u pritvoru.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.