BiH
1

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Edina Sakoča zbog ratnih zločina

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Sakoč Edina, zv. "Edo", zbog ratnog zločina nad srpskim stanovništvom na području Počitelja i Čapljine.

Optuženi se tereti da je, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, na području Čapljine i okoline, u svojstvu pripadnika HVO-a, sam i zajedno sa drugim pripadnicima HVO-a, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata, te počinio ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Počitelja i Čapljine.

U optužnici se navodi, da je 09.07.1992. godine, optuženi zajedno sa drugim pripadnicima HVO-a, došao u kuću civila srpske nacionalnosti, gdje se nalazilo više civila, odakle je odveo jednu ženu srpske nacionalnosti, koju je tokom transporta prema logoru Dretelj, mučio, zlostavljao te nad njom izvršio silovanje.

Također, optuženi se tereti da je nakon toga, zajedno sa još jednim pripadnikom HVO-a, ponovo došao u kuću gdje su bili civili srpske nacionalnosti, nakon čega su pucanjem iz vatrenog oružja u glavu, ubili dvije žene srpske nacionalnosti, te njihova tijela iznijeli ispred kuće i zapalili.

Optuženi Sakoč tereti se da je počinio kazneno djelo-ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz članka 173. KZ BiH.

Navedeni optuženi više godina se nalazio u Sjedinjenim Američkim Državama, odakle je 19.02. ove godine, izručen pravosuđu Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo BiH izrazilo je zahvalnost vlastima SAD za pomoć u lociranju i izručenju ovog osumnjičenog.