BiH
0

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv dvojice dilera

Sarajevo-x.com
Sud BiH
Sud BiH
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Hasiba Mehića i Admira Subašića koji se terete da su počinili krivično djelo neovlašteni promet opojnim drogama.

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv ranije osuđivanog Hasiba Mehića zvanog Lopov, rođenog 18. oktobra 1969. godine u mjestu Poljana, opština Velika Kladuša, nastanjenog u Cazinu i ranije osuđivanog Admira Subašića zvanog Aki, rođenog 10. oktobra 1980. godine u Foči, nastanjenog u Goraždu.

Optužnica ih tereti da su dana 3. augusta 2011. godine, u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, na području Kosova, dogovorili od njima poznate osobe kupovinu, prevoz i prenos opojne droge "skunk" koja je Konvencijom o psihotropnim suspstancama iz 1991. godine i Rješenjem o popisu opojnih droga, proglašena opojnom drogom i čiji je promet zabranjen u skladu sa odredbama zakona.

Kako se navodi u optužnici, optuženi su dana 04. augusta 2011. godine, na graničnom prelazu Šepak, u putničkom motornom vozilu marke Škoda Octavija, kojim je upravljao optuženi Mehić , 5,7 kilograma opojne droge marihuana - "skunk" prevezli sakrivenu u zadnjem braniku putničkog motornog vozila.

Opojna droga je prevezena iz Republike Srbije u Bosnu i Hercegovinu, radi dalje prodaje u Republiku Hrvatsku.

Optuženi su, u daljem pokušaju prenošenja "skunka" preko graničnog prelaza Dobrljin, na području opštine Bosanski Novi/Novi Grad, zaustavljeni.

Optužnica Tužilaštva BiH tereti Mehića i Subašića da su vršili međunarodnu prodaju, prenos i prevoz supstanci ili preparata koji su propisom proglašeni opojnim drogama, čime su počinili krivično djelo neovlašteni promet opojnim drogama.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.