Zbog zločina u Prozoru
0

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Darka Dolića

Sarajevo-x.com
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Darka Dolića iz Prozora (1973.), koji se tereti za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, a koji se trenutno nalazi u pritvoru.

Optuženi Darko Dolić tereti se da je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, u vrijeme oružanog sukoba između Armije BiH i HVO, na teritoriji općine Prozor, kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), pri brigadi „Rama“, diverzantsko-izviđački vod „Jastrebovi“, postupao protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava kršeći odredbe Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata.

Optuženi se tereti da je početkom mjeseca avgusta 1993. godine, u mjestu Družinovići, općina Prozor, obučen u vojnu uniformu i naoružan automatskom puškom, sudjelovao u zlostavljanju i pljačkanju civila bošnjačke nacionalnosti.

U optužnici se, između ostalog navodi, da je optuženi tukao i zlostavljao civile bošnjačke nacionalnosti, zastrašivao ih pucanjem u njihovu blizinu, stavljao im puščanu cijev u usta, vezao ih, zarezivao nožem po djelovima tijela, udarao ih nogom i puškom, te ih tjerao da pjevaju ustaške pjesme.

Optuženi se tereti i da je pod prijetnjom sile pljačkao zlato i novac od civila bošnjačke nacionalnosti, te da je u više navrata, zajedno sa drugim osobama, počinio silovanja žena i djevojaka bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bilo i maloljetnih žrtava.

Optuženi Dolić Darko tereti se da je za vrijeme rata u BiH, u vrijeme oružanog sukoba između Armije RBiH i HVO, kršeći pravila međunarodnog prava, sudjelovao u zlostavljanju-namjernom nanošenju tjelesnog i duševnog bola zatočenim civilima, njihovom pljačkanju, te prisiljavao druge osobe na seksualni odnos upotrebom prijetnje direktnim napadom na njihovo tijelo, čime je počinio krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz člana 173. stav 1. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva.