BiH
27

Tužilaštvo BiH: Optužnica u predmetu "Bobar banka" uskoro na potvrđivanju u Sudu BiH

Piše: S. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Optužnica u predmetu "Bobar banka" je rezultat dugotrajne i temeljite istrage u jednom od najvećih slučajeva finansijskog kriminala u BiH, ističu iz Tužilaštva BiH.

"Nakon intenzivne istrage, koja je trajala oko 18 mjeseci, više stotina prikupljenih dokaza, provedenih vještačenja i saslušanja više desetina svjedoka, optužnica se odnosi na zloupotrebe u poslovanju Bobar banke kojima je prouzrokovana direktna šteta od približno 130 miliona KM, za koje su oštećene institucije BiH i entiteta, preduzeća i građani", ističu iz Tužilaštva BiH.

Optužnica obuhvata veći broj fizičkih osoba koje se tereti da su organizirano djelujući počinile kaznena djela zloupotrebe ovlasti u privredi i kaznena djela finansijskog kriminala.

"Istragom je utvrđeno da su putem navedene banke ciljano plasirani krediti pravnim osobama – članovima Bobar grupe povezanih osoba, sa nikakvim ili minimalnim instrumentima osiguranja, što je dovelo do nemogućnosti naplate kredita i propasti navedene banke, usljed čega su pojedinci kojima su davani krediti stekli nezakonitu imovinsku korist u iznosu od približno 125 miliona KM, a propali su i izgubljeni depoziti mnogih institucija države i entiteta, sredstva općina i javnih preduzeća, kao i depoziti građana", naglašavaju iz Tužilaštva BiH.

Podsjećamo, 20. jula ove godine, u saradnji sa SIPA-om, a na prijedlog Tužilaštva, Sud BiH je blokirao cjelokupnu ličnu imovinu osumnjičenih u ovom predmetu.

"Predmet Bobar banka najsloženiji je predmet finansijskog kriminala u postdejtonskoj Bosni i Hercegovini i predstavlja odlučan korak tužilaštva i agencija za provođenje zakona u borbi protiv nezakonitog trošenja javnih sredstava i protuzakonitog bogaćenja pojedinaca", ističu iz Tužilaštva BiH.

U optužnici se predlaže saslušanje više od 100 svjedoka optužbe, a priloženo je više stotina materijalnih dokaza, kao i opsežna stručna vještačenja.

Predmet Bobar banke je povezan i sa drugim predmetima koji će imati posljedice u BiH i šire, a na kojima Tužilaštvo BiH radi.