BiH
12

Tužilaštvo BiH: Od januara osam novih tužilaca na predmetima terorizma

Klix.ba
S obzirom na povećan broj predmeta u borbi protiv terorizma, dolazak novoimenovanih tužilaca u Odsjek za terorizam, koji će početi raditi od 01. januara 2016. godine, umnogome će pomoći i učiniti bržim i efikasnijim, sve aktivnosti koje se provode na otkrivanju, spriječavanju i kažnjavanju terorističkih aktivnosti i kaznenih djela koja imaju veze sa terorizmom, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Na sedmoj, redovnoj sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV BiH) za tužioce su imenovani: Suada Pašić, Merisa Nurkić, Hajrudin Mujanović, Ljubo Badnjar, Nives Kanevčev, Violeta Mandić, Elvira Stanojlović i Biljana Golijanin.

Podsjećamo da samo jedan tužilac radi u ovom odsjeku i aktivnosti koje se provode, rezultat su izuzetnih napora ovog tužioca i njegovih saradnika.

Novoimenovani tužioci, pomoći će u radu i koordinaciji sa policijskim agencijama u BiH, u velikom broju aktivnosti koje se vode u više istraga protiv većeg broja osoba, za koje postoje sazanjanja da su povezana sa teroritičkim aktivnostima i osobama koje se dovode u vezu sa terorizmom, radikalizmom i organiziranjem odlazaka državaljana BiH na strana ratišta u Siriji i Iraku.

Novih osam tužilaca, pomoći će da pravosudni i sigurnosni aparat u BiH uspostavi koordinirane mehanizme stalne aktivnosti i djelovanja, na otkrivanju i spriječavanju aktivnosti koje se mogu dovesti u vezu sa terorizmom, te da se realizraju međunarodne operacije u suradnji sa partnerskim agencijama iz drugih država.

Ove aktivnosti provode se radi osiguranja mirnog i sigurnog okruženja za život svih građana Bosne i Hercegovine.

Terorizam, finansiranje terorističkih aktivnosti, javno pozivanje na terorističke aktivnosti, vrbovanje radi terorističkih aktivnosti, obuka za izvođenje terorističkih aktivnosti, organiziranje terorističkih skupina, protuzakonito formiranje vojnih snaga, protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim i parapolicijskim formacijama, krivična su djela za koja je je nadležno Tužilaštvo BiH, a koja svoju realizaciju imaju na terenu, kao i u cyber prostoru, što zahtjeva efikasno djelovanje pravosudnih, policijskih, sigurnosnih i obavještajnih institucija, radi zaštite sigurnosti građana BiH.

Tužilaštvo BiH upućuje izraze zahvalnosti i podrške VSTV BiH i institucijama zakonodavne i izvršne vlasti, koje su prepoznale potrebu za jačanje kapaciteta Tužilaštva BiH, saopćeno je iz ove institucije.