BiH
0

Tužilaštvo BiH o istrazi u tzv. "CIPS" predmetu

FENA
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine - Posebni odjel za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju (POOK) vodi istragu o široko rasprostranjenoj zloupotrebi sistema za izdavanje ličnih karata i pasoša u BiH u tzv. "CIPS" predmetu.

U prvoj fazi, 28. maja uhapšeno je 19 osumnjičenih i izvršen je pretres na brojnim državnim i privatnim adresama (uključujući i urede za izdavanje ličnih karata i pasoša na četiri lokacije.

Originalne bh. lične karte i pasoši s lažnim imenima mogli su se lako dobiti iz projekta CIPS, sada poznatog kao IDDEEA (Agency for Identification Documents, Registers and Data Exchange of BiH) za 2.000 eura.

Među osumnjičenima se nalaze i brojni službenici i rukovodioci koji rade u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) i u organima Distrikta Brčko na poslovima izdavanja ličnih karata i pasoša. (Među uhapšenima i osumnjičenima za sada nema uposlenika IDDEEA-e).

Trenutno niko od ovih 19 osumnjičenih nije u pritvoru.

Svi osumnjičeni koji su na službenim pozicijama u MUP-u RS-a ili u organima Distrikta Brčko trenutno su suspendirani s dužnosti.

Od spomenutog datuma (28. maja), istražni timovi SIPA-e i Policije Distrikta Brčko analiziraju dokaze koji su prikupljeni prilikom pretresa i vrše saslušavanja osumnjičenih i svjedoka u ovom predmetu.

Trenutno se prikupljaju dokazi protiv većeg broja osumnjičenih koji potkrepljuju optužbe za zloupotrebu položaja i druga krivična djela, a optužnice će biti pripremljene nakon što se završe sve istražne radnje, uključujući i obradu informacija dobivenih od susjednih zemalja koje se odnose na autentičnost pratećih dokumenata koji, navodno, dolaze iz tih zemalja.

Tokom druge faze istrage, a nakon saslušanja osumnjičenih i pregleda materijalnih dokaza, osumnjičeno je još osam osoba iz raznih gradova Bosne i Hercegovine.

Ovi novi osumnjičeni, sve službenici MUP-a RS-a ili organa Distrikta Brčko, uhapšeni su 16. septembra, pri čemu je šest osoba pritvoreno, koji su kasnije pušteni uz izricanje mjera zabrane.

Svih osam osumnjičenih je suspendirano sa službenih dužnosti.

U okviru druge faze, također, je postalo jasno da postoje pitanja kojima se treba pozabaviti u većem broju tzv. 'matičnih ureda'.

U ovim uredima su u toku odvojene istražne radnje, a koraci koji treba da se preduzmu uključuju i pregled podataka iz matičnih evidencija.

U sklopu treće faze, odnosno istražnih radnji spomenutog odjela Tužilaštva BiH identificiran je određeni broj osoba koje nemaju pravo na državljanstvo BiH ili su dobile lične karte na osnovu lažnih dokumenata.

U toku su pripreme kako bi se ove osobe ispitale zajedno sa službenicima koji su im omogućili dobijanje državljanstva BiH i ličnih karata.

Tužilaštvo BiH je, također, zaprimilo i slučaj iz Federacije BiH gdje stoji da je član jedne kriminalne grupe dobio lažni identitet uz saučesništvo službenika MUP-a KS-a, koji je zaposlen u uredu za izdavanje pasoša i ličnih karata.

Kao rezultat istrage, koju su proveli istražni timovi pod vodstvom Tužilaštva, identificirani su dodatni osumnjičeni.

Tužilaštvo BiH u potpunosti sarađuje s direkcijom IDDEEA-e i međunarodnim partnerima kako bi ukazalo na slabosti i propuste u sistemu koji su otkriveni u toku istrage te ponudilo praktične prijedloge za buduća poboljšanja.

Policijska misija Evropske unije (EUPM) i dalje aktivno sudjeluje u radu na ovom predmetu, pružajući podršku i osiguravajući savjete na nivou direkcije, kao i na terenu, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Tužilaštva BiH.