BiH
0

Tužilaštvo BiH: Nije podignuta nova optužnica protiv Raseme Handanović

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tužilaštvo BiH negiralo je danas da je podignuta nova optužnica protiv Raseme Handanović zvane Zolja.

"Optužnica protiv Raseme Handanović odnosi se na ratni zločin u Trusini kod Konjica i podignuta je odavno. Taj predmet već je pravomoćno okončan nakon sporazumnog priznanja krivnje. To je jedina optužnica podignuta protiv ove osobe", kazao je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Advokat Adil Draganović, kojeg je Handanović izabrala kao branioca po službenoj dužnosti, rekao je da će se sa njom sastati u četvrtak, 14. novembra, ali nije mogao reći u vezi s čim.

U pravosudnim krugovima BIRN-u je jutros bilo rečeno da je Handanović ponovo optužena.

Sud BiH je u aprilu 2012., nakon što je prethodno priznala krivicu, Rasemu Handanović, bivšu pripadnicu jedinice "Zulfikar" Armije BiH (ABiH), osudio na pet i po godina zatvora za učešće u strijeljanju šest Hrvata u Trusini počinjenom 16. aprila 1993.

Handanović je tokom 2012. godine svjedočila u dva odvojena predmeta za zločine u Trusini.

Prvo je dala iskaz na suđenju Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Nedžadu Hodžiću, Nihadu Bojadžiću i Zulfikaru Ališpagi, bivšim pripadnicima jedinice "Zulfikar", te Senadu Hakaloviću, bivšem vojniku 45. brigade ABiH.

Poslije nekoliko mjeseci, iskaz je dala na suđenju Edinu Džeki, također nekadašnjem vojniku jedinice "Zulfikar" koji je optužen za zločine počinjene u Trusini i Jablanici.

Krajem 2011. godine, ona je BiH izručena iz Sjedinjenih Američkih Država zbog sumnje Tužilaštva BiH da je počinila zločin u Trusini, javlja BIRN.