Uložena žalba
0

Tužilaštvo BiH nezadovoljno visinom kazne izrečene Sulji Karajiću

Sarajevo-x.com
Foto: Radio Slobodna Evropa
Foto: Radio Slobodna Evropa
Tužilaštvo BiH je uložilo žalbu na prvostepenu presudu kojom je Suljo Karajić, bivši pripadnik Armije BiH, osuđen na 18 godina zatvora za zločine počinjene u bosanskoj Krajini, javio je Birn Justice report.

Državno tužilaštvo je žalbu uložilo jer smatra da je u prvostepenoj presudi došlo do pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, te zbog odluke o visini kazne.

"Postupajući tužilac žalbu je uložio jer prvostepenu presudu smatra neadekvatnom i preblagom, kao i nesrazmjernom načinu počinjenja krivičnih djela koja se optuženom stavljaju na teret, težini krivičnih djela, krivičnoj odgovornosti optuženog, kao i samom broju počinjenih radnji za koje se tereti", stoji u saopštenju Tužilaštva BiH.

U svojoj žalbi Tužilaštvo traži da Apelaciono vijeće presudu preinači i izrekne optuženom kaznu dugotrajnog zatvora dužu od 18 godina.

U aprilu 2010. godine Karajić zvani "Hodža", nekadašnji komandir Drugog voda Vojne policije 505. viteške motorizovane brigade Petog korpusa Armije BiH, proglašen je krivim za ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika, te je osuđen na jedinstvenu kaznu od 18 godina zatvora.

Optuženi je proglašen krivim za sedam od ukupno deset tačaka optužnice, te je, između ostalog, osuđen za ubistva, nečovječno postupanje, protuzakonito zatvaranje, nanošenje povreda tjelesnog integriteta civilima i bivšim pripadnicima Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NOAPZB).

Zločini za koje je Karajić nepravosnažno osuđen, počinjeni su na području bosanske Krajine tokom 1994. i 1995. godine, za vrijeme sukoba između Armije BiH i NOAPZB.

APZB i Narodnu odbranu je 1993. osnovao Fikret Abdić, bivši član Predsjedništva BiH, a postojala je do 1995. godine. Zbog zločina počinjenih na tom području, Abdić je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora.