BiH
19

Tužilaštvo BiH: Dokazat ćemo krivnju Huseina Bosnića

Piše: E. F.
Husein Bosnić (Foto:SIPA)
Husein Bosnić (Foto:SIPA)
Nakon što je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Huseina Bosnića zvanog Bilal (42) iz Bužima, koji je poznat kao vođa selefijskog pokreta, a za javno podsticanje na terorističke aktivnosti, vrbovanje za iste, te organiziranje terorističke grupe, u Tužilaštvu BiH su sigurni u dovođenje ovoga procesa do kraja i dokazivanja krivnje optuženog u ovom slučaju.

Trenutno se očekuje potvrđivanje optužnice od Suda BiH, slijedi izjašnjavanje o krivnji optuženog. Ukoliko se Bosnić usprotivi navodima optužnice i kaže da se ne osjeća krivim za tačke koje mu se stavljaju na teret, uslijedit će i suđenje u ovom predmetu.

Tužilaštvo BiH spremo je za dokazivanja krivnje optuženih, a kako saznajemo, u sudskom procesu bi trebalo bit saslušano 15 svjedoka i dva vještaka.

Inače, prema optužnici, Bosnić se tereti da je tokom 2013. i 2014. godine, kao pripadnik tzv. selefijske zajednice u BiH, organizovane na području Bosne i Hercegovine, van zvaničnih institucija Islamske zajednice u BiH, u nekoliko gradova na području BiH kao što su zajednice u Velikoj Kladuši i u Gornjoj Maoči, radi propagiranja i širenja islamskog radikalizma u Bosni i Hercegovini i regionu, svjesno sa pozicije vjerskog autoriteta u toj tzv. selefijskoj zajednici, javno podstrekavao druge da se priključe terorističkim organizacijama.

Bosniću pritvor ističe u ponedjeljak, ali kako saznajemo Tužilaštvo BiH će već danas zatražiti da se optuženom ponovo produži pritvor.