BiH
6

Tužilaštvo BiH: Četiri osobe optužene za ratne zločine u Čapljini

Klix.ba
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Nikole Zovka (57) iz Čapljine, Petra Krndelja (55) iz Metkovića, Kreše Rajića (59) te Ivice Čuture (55) iz Počitelja zbog sumnje da su tokom rata na području Čapljine ubijali i mučenju izložili stanovnike bošnjačke nacionalnosti.

Njih se tereti da su tokom rata u BiH, Nikola Zovko u svojstvu načelnika PS Čapljina, Petar Krndelj kao komandir PS Čapljina, Krešo Raič u svojstvu komandanta voda VP i Ivica Čutura kao aktivni policajac i rukovodilac sektora Domanovići, postupali suprotno odredbi Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Optužene Zovka, Krndelja i Rajiča tereti se da su zajedno sa drugim pripadnicima Civilne policije PS Čapljina i Vojne policije u akciji na Čeljevskoj adi, kojom je rukovodio i bio prisutan Petar Krndelj, zarobili tri nenaoružana civila bošnjačke nacionalnosti, a potom ih ubili.

Optuženi Zovko i Petar osumnjičeni su da su u navedenoj akciji teško ranili i zarobili još jednog pripadnika bošnjačke nacionalnosti koji je odveden u PS Čapljina, gdje je od pripadnika civilne policije sve vrijeme bio izložen teškom fizičkom i psihičkom maltretiranju.

Zbog ranjavanja i zadobijenih povreda ova osoba je duže vrijeme bila izložena teškim fizičkim patnjama, koje i danas ima.

Optužene Čuturu, Zovka i Krndelja tereti se da su u julu 1993. godine u selu Veledarova Mahala, općina Čapljina više civila bošnjačke nacionalnosti na prevaru namamili u kombi vozilo i odveli u zatočenički objekat Gabela, gdje su se već prethodno nalazili nezakonito uhapšeni drugi civili bošnjačke nacionalnosti i prisilno ih zatočili, gdje su ostali sve do sredine decembra 1993. godine.

Optužnica će biti proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.