ICTY
0

Tužilaštvima u regiji dostavljeno 1.000 stranica transkripata

FENA
Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u četvrtak je tužiteljstvima Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije dostavio više od 1.000 stranica transkripata postupaka na lokalnim jezicima, saopćeno je iz Haškog suda u petak. Dostavljanje prevedenih transkripata dio je projekta Pravda i ratni zločini, koji ima za cilj unaprijediti sposobnost pravosuđa u regiji da vode kompleksna suđenja u predmetima za ratne zločine. Do oktobra 2010. godine transkripti suđenja su bili dostupni samo na engleskom i francuskom, službenim jezicima ICTY-a.

Ukupno je 12 pošiljki transkripata u četvrtak dostavljeno trima spomenutim državama, pri čemu je svako od tužiteljstava primilo po četiri pošiljke transkripata od približno 350 stranica.

Haški sud je u oktobru dostavio 500 stranica transkripata hrvatskim vlastima, dok je početkom novembra 400 stranica dostavljeno vlastima u Srbiji. Također u novembru dostavljena je prva pošiljka transkripata Bosni i Hercegovini.

ICTY namjerava izraditi najmanje 60.000 stranica transkripata suđenja na lokalnim jezicima u sklopu projekta Pravda i ratni zločini.

Projekt Pravda i ratni zločini je regionalni projekt vrijedan četiri milijuna eura koji financira Evropska unija, a provodi ga Ured za demokratske institucije i ljudska prava OSCE-a (ODIHR), u partnerstvu s ICTY-em, Međuregionalnim istraživačkim institutom UN-a za zločine i pravdu, i misijama OSCE-a u regiji, navodi se u saopćenju.