BiH
6

Tužilalštvo BiH zatražilo ukidanje oslobađajuće presude Marini Pendeš

SRNA
Marina Pendeš (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Marina Pendeš (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tužilaštvo BiH danas je pred Apelacionim vijećem Suda BiH uložilo žalbu na oslobađajuću presudu bivšem zamjeniku ministra odbrane BiH Marini Pendeš za nesavjestan rad u službi, ocjenjujući da je riječ o "nerazumljivoj presudi koja treba da bude ukinuta".

Pendeš je krajem februara oslobođena optužbi da je od ljeta 2013. do februara 2015. godine izdavala uputstva da se njenom savjetniku Ivi Miri Joviću, bez provjera da li je prisutan na radnom mjestu, isplaćuju plate i druge naknade.

Sud BiH je oslobodio Pendeš krivice da je Joviću ovjeravala evidencije prisustva znajući da su neistinite, na osnovu kojih mu je isplaćeno oko 13.000 maraka.

Tužilac Mirza Hukeljić rekao je da je prvostepenom presudom Marini Pendeš došlo do povreda zakona, te da je pogrešno utvrđeno činjenično stanje, zbog čega je zatražio da se postupak obnovi pred Apelacionim vijećem Suda BiH.

"Prvostepeni sud je zaključio da je nepreciznost u vođenju lista evidencije bila odgovornost optužene, te da se može govoriti o njenom propustu, ali da je s obzirom na kompleksnost njenih obaveza to razumljiv propust, što je, prema mišljenju Tužilaštva, nerazumljivo", naveo je Hukeljić.

Hukeljić je rekao i da su za Tužilaštvo BiH sporni navodi sudije iz prvostepenog postupka Branka Perića pri izricanju presude da je "nesavjestan rad u službi prevaziđeno djelo".

Prema riječima tužioca, prvostepeni sudija nije kritički cijenio iskaz Ive Mire Jovića, prihvativši sve njegove navode, prenosi Birn.

"Sud je odbio da sasluša šefa kabineta optužene, koji je mogao da precizno kaže da li je znao kada je Jović prisutan na poslu. Sud je prihvatio i dokaze odbrane o tome da je Jović bio opravdano odsutan iako ti dokazi nisu bili pravilno protokolisani u Ministarstvu odbrane", rekao je Hukeljić.

U odgovoru na žalbu, branilac Josip Muselimović naveo je da oslobađajuća presuda treba da bude potvrđena. "Prvostepeni sud nije načinio nijednu grešku, nijednu povredu i činjenično stanje je potpuno pravilno utvrđeno. U djelima moje branjenice nema obilježja nijednog krivičnog djela", rekao je Muselimović.

On je dodao i da je stav Tužilaštva BiH da savjetnik nije na poslu u danima kada ne dolazi u kancelariju "potpuno pogrešan".

Optužena Marina Pendeš kratko se obratila sudu rekavši da "nikada nije krivotvorila bilo kakve isprave".

Apelaciono vijeće odluku će donijeti naknadno.