BiH
0

Tužilac zatražio da se Dominik Ilijašević Como proglasi krivim za djelo ratnog zločina

FENA
U Kantonalnom sudu u Zenici pred sudskim vijećem kojim je predsjedavao sudija Enes Malićbegović danas je kantonalni tužilac ZDK-a Adis Husić dao završnu riječ u procesu koji se zbog sumnje da je počinio krivično djelo ratnog zličina vodi protiv Dominika Ilijaševića Come.

Kantonalno tužilaštvo ZDK-a, prema izmijenjenoj optužnici, Ilijaševića tereti da je u svojstvu pripadnika specijalne jedinice «Maturice» iz sastava brigade HVO-a «Josip ban Jelačić» iz Kiseljaka, od 12. juna do 24. oktobra 1993. u vrijeme sukoba HVO-a i Armije RBiH, na području naselja Stupni Do i općina Vareš i Kiseljak izvršio krivično djelo ratnog zločina tačka 154, stav 1 KZ FBiH.

«Svjedočenja preživjelih žrtava nedvosmisleno su dokazala da je Dominik Ilijašević Como bio akter jednog od najsvirepijih zločina u proteklom ratu, koji se desio 23. oktobra 1993. godine kada je u selu Stupni Do ubijeno 38 bošnjačkih civila», između ostalog rekao je tužilac Husić, zatraživši od sudskog vijeća da Ilijaševića proglasi krivim za kivično djelo ratnog zločina.

Završne riječi odbrane zakazane su za 25. april. Očekuje se da bi presuda u slučaju Dominika Ilijaševića Come mogla biti poznata do kraja ovog mjeseca.