Okončan dokazni postupak
0

Tužilac: Vlahović učestvovao u ubistvu i bacanju leševa na Vracama

FENA
Veselin Vlahović Batko
Veselin Vlahović Batko
Ulaganjem materijalnih dokaza odbrane i Tužilaštva BiH okončan je dokazni postupak na suđenju Veselinu Vlahoviću Batku, optuženom za zločine počinjene 1992. godine na Grbavici, Vracama i Kovačićima

Završne riječi zakazane su za kraj decembra ove, odnosno sredinu januara naredne godine.

Odbrana je kao dokaze uložila iskaze koji se odnose na odvođenje porodice Pecar, čija su dva člana ubijena, od kojih je jedno četverogodišnja djevojčica.

"Sead Pecar u izjavi datoj policiji u Sarajevu 1996. godine kaže da su njega i porodicu odveli Miro Ždrale i druge nepoznate osobe, dok Mubera Pecar kaže da je dva člana njene porodice ubio izvjesni Mile Božić", kazao je Radivoje Lazarević, branilac optuženog.

U spis je uložen i dopis Kantonalnog suda u Sarajevu u kojem stoji da postoji sumnja da su Zoran Jeftinić Ćenta i Slavko Aleksić 14. juna 1992. odveli porodicu Pecar na Jevrejsko groblje, gdje su ubijena njena dva člana.

Tužilaštvo BiH je na većinu materijalnih dokaza Vlahovićeve odbrane prigovorilo zbog relevantnosti, autentičnosti i zakonitosti.

Prema optužnici, Vlahović je od maja do augusta 1992. godine na području naselja Grbavica, Vraca i Kovačići ubio i sudjelovao u ubistvu, silovanjima, zlostavljanju, maltretiranju te oduzimanju novca i drugih vrijednosti.

Tužilac Behaija Krnjić među dokaze je uložio dokumente o saznanjima sarajevske policije o učešću optuženog u događajima, a što je, kako je rekao, u suprotnosti sa svjedočenjem Arsenija Škipine, koji je rekao da policija nije do septembra 1992. znala za Vlahovića.

"U ovoj službenoj zabilješci od 24. jula 1992. stoji da su osobe pod komandom Dragana Petkovića, među kojima je bio i Vlahović, te Zoran Dragičević, učestvovala u ubistvu i bacanju leševa na Vracama", kazao je Krnjić.

Nakon ulaganja dokaza, predsjedavajući Sudskog vijeća Zoran Božić zaključio je da je završen "najobimniji proces" na Sudu BiH, javio je danas BIRN-Justice Report.

Tužilaštvo BiH će 26. i 27. decembra iznijeti završnu riječ, dok je odbrana svoju završnu riječ najavila za 16., 17. i 18. januar 2013. godine.