BiH
18

Tužilac Tiger: Karadžić tvrdi da u ratu u BiH nije mogao da kontroliše ni svoju suprugu

Anadolija
Radovan Karadžić (Foto: Arhiv/AFP)
Radovan Karadžić (Foto: Arhiv/AFP)
Tokom suđenja Radovan Karadžić se pokušava braniti tezom da nije mogao kontrolisati dešavanja na terenu, istakao je tužilac Alan Tiger na iznošenju završnih riječi u prvostepenom postupku bivšem predsjedniku Republike Srpske pred Tribunalom u Haagu koje je počelo danas.

“Karadžić stalno sebe prikazuje kao običnog birokratu koji nije mogao da kontroliše šta se dešava, pa čak je za sebe kazao da nije mogao da kontroliše svoju sopstvenu suprugu. Tvrdi da nije imao ni kontrolu nad Ratkom Mladićem. Ali činjenica je da su Karadžić, Mladić, pa i poslanici u Skupštini RS-a znali za sve strateške ciljeve”, rekao je Tiger.

Posebnu pažnju je posvetio argumentaciji da su snage bosanskih Srba sistemski rušile džamije u BiH kako bi, ustvarili, uništili muslimansku zajednicu.

“Postojalo je mišljenje među Srbima da ako nema džamija nema ni muslimana. Etničko čišćenje je bio razlog za sistemsko razaranje džamija u BiH”, naglasio je tužilac Tiger.

Govoreći o paravojnim snagama iz Srbije istakao je da "te paravojne snage nisu same došle u BiH, nego su došle na poziv lidera bosanskih Srba".

Tužilac Tiger jutros je zaopočeo završnu riječ, a svaka strana ima pravo na po deset sati za izlaganje. 

Tužilaštvo i odbrana iznijeće završne riječi u periodu od 29. septembra do 2. oktobra, nakon čeka će uslijediti iznošenje argumenata u postupku replike i duplike u utorak, 7. oktobra.

Inače, Karadžić je optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u Bosni i Hercegovini između 1992. i 1995. godine. Uhapšen je nakon niz godina skrivanja i prebačen u Den Haag iz Srbije 30. jula 2008. godine, dok mu je suđenje po 11 tačaka optužnice započelo 26. oktobra 2009.godine.

Tužilaštvo je u ovom slučaju izvelo 195 svjedoka koji su lično svjedočili u sudnici, suci su pozvali i sami jednog svjedoka, dok je odbrana izvela njih 238.

Karadžić, koji se u sudskom postupku zastupao sam, do kraja se borio pravnim sredstvima kako bi osporio postupak i poništio ga. Ipak, prvostepeni i žalbeni suci su odbili sve njegove pokušaje tako da se dugotrajno suđenje približilo samom kraju.

Također, Karadžić je uputio i niz zahtjeva za ponovnim pozivanjem više svjedoka u vezi na vrijeme neobjelodanjenih dokaza tužilaštva. Ipak, suci su zaključili da pri tom nije dao ni jednu valjanu osnovu zbog čega bi objelodanjeni materijal bio relevantan da bi zahtijevao ponovno pozivanje. Suci su odbacili i zahtjev tužilaštva za ponovnim otvaranjem postupka u vezi sa masovnom grobnicom Tomašica.