BiH
80

Tužilac Tieger: Mladić je bio član udruženog zločinačkog poduhvata sa ciljem stvaranja srpske države

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Na početku završne riječi na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, tužioci su danas tvrdili da su dokazali da je general Mladić bio jedan od ključnih protagonista udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bilo nasilno stvaranje srpske države na velikim dijelovima teritorije BiH.

"Masovni kriminalni napori u bosanskim opštinama, Sarajevu, Srebrenici, kao i uzimanje talaca, predstavljaju četiri udružena zločinačka poduhvata kako bi se stvorila srpska država na velikim dijelovima teritorije BiH, sa što manje neprijatelja", rekao je tužilac Alan Tieger.

Pod neprijateljima s kojima se ne može živjeti, po tužiočevim riječima, Mladić i Radovan Karadžić podrazumijevali su Muslimane i Hrvate.

Mladić, bivši komandant Vojske Republike Srpske (VRS) optužen je za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i uzimanjem pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Ratni predsjednik Republike Srpske (RS) Karadžić pred Tribunalom je optužen za iste zločine i nepravosnažnom presudom je osuđen na 40 godina zatvora.

Tužilac Tieger je rekao da su snage Mladića, ostvarujući cilj zločinačkog poduhvata, silom "radikalno promijenile etničku sliku" BiH tako da je VRS u ljeto 1992. kontrolisala čak 75 odsto teritorije, javlja BIRN-Justice Report.

Zastupnik optužbe citirao je zaključak tadašnjeg izvjestioca Ujedinjenih Nacija (UN-a) Tadeusz Mazowiecki da "etničkog čišćenje nije posljedica rata, nego njegov cilj koji se postiže ubistvima, prebijanjima, silovanjima i uništavanjem".

Osvrćući se na ratnu situaciju u Srebrenici, tužilac je naznačio da je cilj VRS u istočnoj Bosni Mladić definisao svojom direktivom broj 3 iz 1993. da se neprijateljske snage moraju istjerati "zajedno sa stanovništvom".

Tieger je citirao Mladićeve riječi da bi “Muslimani platili cijenu” 1993. godine da se nije umješala međunarodna zajednica koja je tada spriječila pad Srebrenice.

Sljedeće godine, Mladić je, po tužiocu, izjavio da “moramo ispunjavati krajnji cilj- potpuno srpsko Podrinje”, odnosno da je “ključni zadatak – protjerivanje Muslimana iz srebreničkog džepa”.

Mladić govorio je, po tužiocu, u to vrijeme, i o "istorijskoj prilici da stvorimo svesrpsku državu u kojoj će biti što manje neprijatelja", kao i da je "njegova briga da Muslimani potpuno nestanu".

Kao dokaz zločinačke namjere, tužilac Tiger je naveo i Direktivu broj 7 Radovana Karadžića da VRS u Srebrenici stvori uslove "nepodnošljive" za život civilnog stanovništva.

Tiger je podvukao da je Mladić, na dan zauzimanja Srebrenice, 11. jula 1995, pred kamerama rekao da je "došlo vrijeme da se osvetimo Turcima na ovim prostorima".

"Nedugo zatim, oko 7.000 muškaraca i dječaka, od kojih su neki imali 12 godina, ubijeno je, stanovništvo je raseljeno...Srebrenica je nestala", kazao je tužilac Tieger.

Tokom rata u BiH, Sarajevo je bilo "pod čekićem" Mladićeve vojske, koja je svakodnevno granatirala i snajperisala grad. "Prema većini svjedoka, prvenstveni cilj bilo je da se raširi teror među civilnim stanovništvom", podvukao je tužilac.

Tieger je kao "lažne" odbacio tvrdnje odbrane da je Mladić zapravo bio "dobročinitelj i zaštitnik" Muslimana i Hrvata.

Kao dokaz da je bilo upravo suprotno, zastupnik optužbe je prikazao snimak razgovora Mladića sa jednim srpskim iseljenikom iz Kanade u kojem Mladić kaže: "U Podrinju smo sve Turke pomlatili...Davno bi njih nestalo na ovom prostoru da ih ne čuvaju" vojnici UNPROFOR-a.

Kako je citirao tužilac, Mladić je prethodno tokom istog razgovora rekao: "Kadgod dođem u Sarajevo, ja nekog ubijem usput".

Tieger je protumačio da je Mladić svom gostu "pokazivao uništena muslimanska sela sa ponosom i dubokim prezirom prema žrtvama".

Kako je ocijenio tužilac, odbrana je u svom završnom podnesku pokušala da Mladića prikaže kao "slabu" i "marginalizovanu" ličnost, a da za zločine optuži Karadžića kao vrhovnog komandanta VRS ili Mladiću podređene oficire.

  • Mladić pokušava da svoju odgovornost izbjegne, prebacujući je na nadređenog Karadžića i podređene - rekao je Tieger.

Tužilac je naglasio da bi to bilo potpuno protivno propisanom lancu komandovanja u VRS po kojem je Mladić svakodnevno ne samo izdavao naređenja, nego i kontrolisao kako su sprovođena.

To je, kako je rekao Tieger, dokazano i iskazom Mladićevog najbližeg saradnika, Manojla Milovanovića koji je potvrdio da je Mladić "imao ovlašćenja da naređuje svakome".

Tužilac je odbacio i tvrdnju odbrane da je postojala "razlika između zločinima sklonog Karadžića" i Mladića, koji je "štitio civile".

Tu tezu, odbrana je zasnovala na tumačenju da je u svojoj verziji Karadžićeve direktive o Srebrenici Mladić izostavio dio u kojem se nalaže da VRS stvori uslove "nepodnošljive" za život i opstanak civilnog stanovništva.

Odbacujući to tumačenje odbrane, tužilac Teiger je predočio i bilješku oficira VRS da je Mladić takođe naredio da se u Srebrenici "život učini nemogućim".

"Tvrdnja odbrane da je Mladić bio dobročinitelj i zaštitnik nesrpskog stanovništva ne može izdržati pred dokazima", istakao je tužilac Tieger.

Tužilaštvo nastavlja završnu riječ.

Na početku današnjeg zasjedanja, sudije su odbile hitan zahtjev odbrane za obustavu postupka.