BiH
53

Tužilac: Svjedok Golub nije spominjao Hanku Paldum

Anadolija
Tužilaštvo BiH
Tužilaštvo BiH
Tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine Behaija Krnjić potvrdio je u izjavi za agenciju Anadolija (AA) da Goran Golub, svjedok u predmetu ratnih zločina na području općine Hadžići, odnosno u slučaju "Silos", u svom iskazu nije spominjao legendarnu bosanskohercegovačku pjevačicu Hanku Paldum.

Naime, prema tvrdnjama advokata Dušana Tomića, a koje su prenijeli mediji u Srbiji, Paldum je logorašu Goranu Golubu, navodno, naredila da legne na zemlju, a potom mu "zgnječila polni organ". Zbog toga Golub, kako je kazano, kasnije nije mogao imati djecu.

Tomić je srbijanskim medijima izjavio da će uskoro podnijeti krivičnu prijavu protiv Paldum pred Općinskom sudom u Sarajevu. Najavio je da će u ime svog klijenta od Paldum tražiti nadoknadu štete za duševnu i fizičku bol, te za seksualno zlostavljanje.

Pitali smo tužioca Krnjića da li je tokom davanja iskaza svjedok Golub ikada spomenuo pjevačicu Paldum i događaje na Igmanu uopće?

"Mogu vam samo ovo reći. Svjedok (Golub) tokom svojeg svjedočenja o tome nije želio reći ni riječi. On je bio doveden i u Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da da svoju izjavu. Odbio je. I u Tužilaštvu nije rekao nijednu riječ o tom slučaju. Svjedok uopće ne želi da razgovara na tu temu", kazao je tužilac Krnjić za agenciju Anadolija.

Tužilac Krnjić je dodao da su optužbe na račun Hanke Paldum vjerovatno "produkt izjava koje je advokat Tomić dostavio medijima bez znanja svjedoka".

Inače, tokom svjedočenja pred Sudom BiH u slučaju "Silos" svjedok Golub je samo kazao da je tokom zatočeništva išao i na obavljanje radova, te da je jednom bio i na Igmanu, gdje je "doživio neprijatnost" o kojoj nije želio da svjedoči. Rekao je da je ovaj incident prijavio zamjeniku upravnika "Silosa" Halidu Čoviću, te da "nakon toga više nije išao raditi na toj lokaciji".

Na jučerašnjem ročištu na suđenju osmerici ratnih političkih, vojnih i policijskih rukovodilaca Hadžića koji se terete za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništa i krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u slučaju "Silos", tužilac Krnjić obratio se Sudskom vijeću i rekao da je u ponedjeljak, 21. januara, razgovarao sa Goranom Golubom, koji je svjedočio 17. januara, a zbog pisanja “srbijanskih medija” da je Goluba tokom zatočeništva na Igmanu maltretirala jedna estradna zvijezda.

"Golub mi je rekao da je presreten pred Sudom BiH i da je na njega pritisak izvršio Tomić i ponudio mu da potpiše neki papir", kazao je Krnjić, podsjetivši da svjedok ni tokom suđenja, a ni u Tužilaštvu BiH, nije želio govoriti o događajima s Igmana, prenio je Birn.

Advokat Duško Tomić, koji brani jednog od optuženih u ovom predmetu, želio se obratiti, ali mu Sudsko vijeće to nije dopustilo, uz obrazloženje da ponašanje branioca regulira etika, a ne zakon.