BiH
0

Tužilac Goran Salihović se sastao s biskupom Franjom Komaricom

FENA
Glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović razgovarao je danas s biskupom Franjom Komaricom.

Središnje teme odnosile su se na procesuiranje predmeta ratnog zločina u Briševu kod Prijedora, gdje je u jednom danu ubijeno 68 žrtava hrvatske nacionalnosti, kao i predmeta u kojima su stradale sveštene osobe katoličke crkve.

Tokom sastanka glavnog tužioca s biskupom Komaricom i njegovim saradnicima, razgovarano je o naporima Tužilaštva BiH u uspostavi vladavine prava i procesu pomirenja među građanima u Bosni i Hercegovini.

Također, razgovarano je i o predmetima koji se odnose na ubistva svećenika katoličke crkve Ratka Grgića i Tomislava Matanovića, koji su ubijeni na području Gradiške i Prijedora za vrijeme rata u BiH, a čiji počinitelji do danas nisu otkriveni ni procesuirani.

Na sastanku je razgovarano i o intenziviranju procesuiranja ratnih zločina nad stanovništvom hrvatske nacionalnosti na području Banje Luke, koji su opisani u dokumentarnom filmu Banjalučki geto.

Biskup Komarica, također je zamolio glavnog tužioca, da se katoličkoj crkvi omogući preuzimanje i ukop 15 tijela pronađenih u jami Trubar u blizini Drvara, a koja se nalaze u hali Šejkovača, kako bi tijela mogla biti dostojno ukopana. Radi se o tijelima župnika i vjernika koji su se vozom vraćali sa područja Knina, te su skinuti sa voza i ubijeni 1941. godine.

Također, razgovarano je i o intenziviranju istrage ratnog zločina u Briševu kod Prijedora, kada je samo za jedan dan ubijeno 68 civila hrvatske nacionalnosti, kuće zapaljene a imovina opljačkana, što je jedno od najvećih stradanja žrtava hrvatske nacionalnosti u protekolom ratu u BiH.

Glavni tužilac iskazao je podršku biskupu Komarici, te rekao da će biti poduzete sve aktivnosti u nadležnosti Tužilaštva BiH, kako bi se navedeni ratni zločini rasvijetlili te počinitelji procesuirali.

Po nalogu glavnog tužioca, bit će formirani predmeti i intenzivirane aktivnosti na procesuiranju ratnog zločina u Briševu, ratnih zločina u Banjoj Luci, kao i ubistava svećenika Grgića i Matanovića.

Tokom sastanka, istaknuta je međusobna podrška i razumijevanje biskupa i glavnog tužioca, u uspostavi vladavine prava, mira i pomirenja u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.