BiH
21

Tužioci Džemal Karić i Idriz Begić predati Tužilaštvu KS

Piše: Er. M.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Tužilac Tužilaštva Kantona Sarajevo Džemal Karić i tužilac Kantonalnog tužilaštva USK-a Idriz Begić koji su jučer lišeni slobode predati su Tužilaštvu KS.

Tužilaštvo KS sumnjiči Džemala Karića za krivično djelo organizovanog kriminala u vezi s krivičnim djelom zloupotrebe položaja ili ovlasti.

On se tereti da je organizatoru i članovima osumnjičene kriminalne organizacije, čiji su akteri lišeni slobode u sklopu akcije "Pravda", davao pravne savjete i odavao podatke o predmetima koji se vode u Tužilaštvu KS-a i sudovima u KS-u.

Podsjećamo, 1. novembra na području Bosne i Hercegovine je uhapšeno ukupno 15 osoba koje se sumnjiči za krivično djelo organiziranog kriminala u vezi s krivičnim djelima zloupotrebe položaja, povrede zakona sudije, pranja novca i prevara.

Među privedenim osobama su bivši ministar unutrašnjih poslova Republike BiH Alija Delimustafić, nekadašnji tjelohranitelj prvog predsjednika Republike BiH Alije Izetbegovića Juso Škrijelj, sarajevski advokat Emir Karača, kao i uposlenica Općine Stari Grad Sarajevo Lejla Cerić. Slobode su lišeni i bivša pravobraniteljica Općine Stari Grad Suada Hadžić i stručnjak za saobraćaj Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo Hajrudin Omerbegović.

Tužilaštvu KS predat je i tužilac Kantonalnog tužilaštva USK-a Idriz Begić kojeg su jučer slobode lišili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) po nalogu sarajevskog Tužilaštva. On se tereti za krivično djelo primanja dara i drugih oblika koristi.