Apsurdima nikada kraja
0

Tuže Aliju Behmena zbog uštede od 125.000 KM

Sarajevo-x.com
Alija Behmen (Foto: Sarajevo-x.com)
Alija Behmen (Foto: Sarajevo-x.com)
Službenici i namještenici Grada Sarajeva podnijeli su tužbu protiv Gradske uprave jer im gradonačelnik Alija Behmen odbio povećati platu u skladu sa ranije usvojenom odlukom i na taj način uštedio 125.000 KM, saznaje portal Sarajevo-x.com. Uprkos činjenici da se smanjuju budžeti i da se novac pažljivo raspodjeljuje po prioritetima, uposlenici kažu da neće odustati od novca koji im pripada.

Naime, prethodni saziv Gradskog vijeća usvojio je odluku o povećanju plata službenicima i namještenicima, koji su trebale biti usklađene sa platama ostalih zaposlenih u državnoj službi u FBiH. Nakon toga uslijedila je burna reakcija javnosti zbog rasipanja para u administraciji umjesto ulaganja u programe od kojih će građani imati koristi. Predsjedavajući Gradskog vijeća Marin Ivanišević je obećao tadašnjoj gradonačelnici Semihi Borovac da će zatražiti da se povuče kontroverzna odluka.

No, sjednica na kojoj trebala biti povučena ova odluka nikada nije održana i tako je ona objavljena u službenom glasniku, čime je postala pravosnažna. Iako su se preko Gradskog vijeća izborili za povećanje plata, gradskoj administraciji planove je pomutio gradonačelnik Alija Behmen koji je poništio odluku o povećanju plata.

Prema federalnom Zakonu o državnoj službi i Odluci o izmjeni odluke o utvrđivanju platnih razreda i koeficijenata za plaće rukovodećih i ostalih službenika te namještenika gradske uprave Grada Sarajevo, službenicima treba isplatiti 125.656,76 KM koliko iznosi razlika u isplaćenim plaćama i plaćama koje su trebale biti isplaćene i to retroaktivno, od perioda 1.1. 2008. kada je i vlast FBiH sebi povisila plaće do 31.12.2008., kada je ova odluka prestala važiti.

Alija Behmen obećao je građanima Sarajeva da će se obračunati sa rasipništvom administracije, te da će uštedama, pa makar i simboličkim, za telefoniranje, putovanje, i druge izdatke, pokazati poštovanje prema poreskom novcu građana.

U godini ekonomske krize, brojne ustanove u Sarajevu pribojavaju se za svoju egzistenciju, jer su zbog nedostatka sredstava i gramzljivosti administracije došle na rub propasti. Iako je ušteđenih 125.000 KM zavidna suma kojom bi se mogao pomoći rad ustanova kojima je zaista potrebna pomoć, kao što su sigurne kuće, ustanove za djecu bez roditeljskog staranja, djecu sa posebnim potrebama, invalide, borce i brojne druge socijalno ugrožene grupe, državni službenici odlučni su da dođu do svoga novca, pa makar i preko suda.