BiH
0

Tužbe RH i BiH za genocid samo protiv Srbije

FENA
Srbija kao nasljednica državne zajednice nakon referenduma u Crnoj Gori i formalno će postati jedina strana koja odgovara na tužbe koje su zbog genocida podigle Hrvatska i Bosna i Hercegovina pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu.

"Presuda pada na teret onoga tko je produžio trajanje države", kazao je u petak Radiju B92 stručnjak za međunarodno pravo Vojin Dimitrijević, dodajući da to ne znači da to ne isključuje pregovore oko konkretnih odluka Međunarodnog suda pravde povodom tih tužbi ali "u načelu, sve što nastane od ovoga trenutka je za račun, korist ili štetu države nasljednice".

"Tužba BiH ionako nije imala veze s Crnom Gorom, a što se hrvatske tužbe tiče, problem smo nadišli isprikama crnogorskih dužnosnika", kazao je za Radio B92 Miodrag Vlahović, ministar vanjskih poslova Crne Gore.

Pred Međunarodnim sudom pravde nedavno je završena rasprava u sporu po tužbi Bosne i Hercegovine u kojoj su zastupnici Srbije i Crne Gore osporavali nadležnost toga suda, s obzirom na to da bivša SR Jugoslavija u vrijeme podnošenja hrvatske i bosansko-hercegovačke tužbe nije bila članica Ujedinjenih naroda, niti potpisnica Konvencije o genocidu.

Rasprava po tužbi Hrvatske još nije otvorena.