BiH
0

Tužba protiv UN-a zbog stradanja Srba u Srebrenici

FENA
Nevladina organizacija „Istorijski projekt Srebrenica“, koja je osnovana u Holandiji, podnijet će tužbu protiv Ujedinjenih nacija i Holandije, „jer nisu preduzele ništa da zaštite srpske žrtve u Srebrenici“, rekao je u subotu predsjednik ove organizacije Stefan Karganović.

Govoreći na simpozijumu o Srebrenici, koji se u organizaciji ove nevladine organizacije održava u Banjoj Luci, Karganović je rekao da se ne mogu negirati bošnjačke žrtve u Srebrenici, „ali da se mora progovoriti i o stvarima o kojima se do sada šutjelo“.

„Druga strana, koju mi želimo da podvučemo i koja je do sada ostala zapostavljena su srpske žrtve u vrijeme ratnih dejstava od 1992. do 1995. godine i specifično u periodu trajanja 'zaštićene zone' pod pokroviteljstvom UN-a od aprila 1993. do jula 1995.godine“, rekao je on.

Cilj simpozijuma, naveo je Karganović, je okupljanje uglednih naučnika kako bi se ponovo procijenili događaji na području Srebrenice od 1992. do 1995. godine.

Inače, simpozijum u Banjoj Luci je obuhvatio predavanja na temu Srebrenice i međuetničkih odnosa, koje će prezentirati, kako je najavljeno, naučnici iz Rusije, Njemačke, SAD i RS-a.

Rečeno je i da je cilj udruženja „Istorijski projekt Srebrenica" prikupljanje podataka o Srebrenici za vrijeme rata, ne samo u julu 1995., već od 1992. do 1995. godine.

„To znači da ćemo stvarati sveobuhvatnu i kontekstualnu, a ne selektivnu evidenciju nasilja između zajednica u toj oblasti za vrijeme rata. Također, fokusiraćemo se i na zločine počinjene nad srpskim civilima, ne zato što smo im naklonjeni, već zato što su do sada oni bili ignorisani“, navodi se u ciljevima ove nevladine organizacije.

Navode i da „žele da koriguju tu ravnotežu, ali neće djelovati pod bilo kakvim ideološkim ograničenjima“.

Krajnji cilj će biti „formiranje komisije za istinu i pomirenje u Južnoj Africi, sa naglaskom na istinu, koja treba da dođe prva, kao preduvjet za pomirenje“. To je, kažu u udruženju, još jedan razlog „zbog kojega žele da obave mnogo empirijskog rada o zanemarenim zločinima nad srpskim stanovništvom“.

Tada će, poručuju, „nastaviti sa istraživanjem strategija pomirenja“.

Kao osnovni cilj projekta, naglasili su „uzdizanje iznad politike i propagande i stvaranje kontekstualne evidencije o srebreničkoj tragediji u julu 1995., koja može poslužiti kao korektiv iskrivljene slike koja je vladala proteklih deset i više godina, i kao iskren doprinos budućem miru“.

Uz stav da, imajući u vidu "nesrećne događaje" oko Srebrenice u julu 1995. „u potpunosti priznaju da se tamo desio užasan masakr ratnih zarobljenika, i da je on bio u suprotnosti sa zakonima i običajima rata, što se ne osporava“, u ovoj organizaciji navode da žele da se „taj događaj stavi u odgovarajuću pravnu i moralnu perspektivu, što bi vjerovatno isključilo naziv 'genocid', ili da je srpski narod, u cjelini ili pojedinačno, u bilo kom smislu, odgovoran za njega“.

Taj događaj, smatraju, „ne dozvoljava da bude iskorišćen kao osnova za osporavanje postojanja Republike Srpske, koja je uspostavljena u skladu sa međunarodno priznatim Dejtonskim sporazumom i koja je utočište srpskog naroda u Bosni i Hercegovini“.

Cilj ove nevladine organizacije je i „da se otvori pitanje nekoliko hiljada nevinih srpskih civila iz sela oko navodno 'demilitarizirane' enklave Srebrenica, a koje su snage Nasera Orića ubile između 1992. i 1995., i čija je imovina opljačkana, a sela spaljena“.

„Jedino otvaranjem tog ignorisanog pitanja možemo postaviti užasne događanje u julu 1995. u njihovu odgovarajuću moralnu i psihološku perspektivu: čin osvete (koji ne podržavamo), ali sigurno ne kao korak u planiranju istrebljenja muslimanske zajednice u Bosni i Hercegovini“, stav je predstavnika ovog udruženja.