Srednjobosanski kanton
0

Tužba protiv Sindikata osnovnog obrazovanja zbog nezakonitog štrajka

FENA
Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta Srednjobosanskog kantona (SBK) uputilo je danas saopćenje za javnost u povodu početka štrajka u osnovnim školama u tom kantonu.

U saopćenju se ističe kako je u Srednjobosanskom kantonu (SBK) 20. februara započeo štrajk u nekim osnovnim školama te kako se, prema informacijama od ravnatelja i direktora osnovnih škola, u štrajku nalazi 79 posto osnovnih škola u tom kantonu.

"S obzirom da je sindikat započeo navedeni štrajk nezakonito, protiv sindikata je podnesena tužba nadležnom Općinskom sudu u Travniku", navodi se u priopćenju

Razlozi sindikata za štrajk neutemeljeni su, kako se navodi, iz sljedećih razloga:

"Navedeni uzroci i zahtjevi štrajka navedeni u Odluci Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja SBK-a od 12. aprila 2011. godine o organiziranju generalnog štrajka, i navedeni uzroci, razlozi i zahtjevi navedeni u Odluci Neovisnog sindikata uposlenih u osnovnim školama SBK-a, od 29.4.2011. godine o organiziranju generalnog štrajka, su suštinski promijenjeni, te se ne može govoriti o nastavku generalnog štrajka, nego samo o organiziranju novog generalnog štrajka, i isti mora biti u skladu sa Zakonom o radu, Zakonom o štrajku i Kolektivnim ugovorom.

Sindikatima se predlaže da se vrate u zakonske okvire, te da se sukladno Zakonu o štrajku, te Kolektivnom ugovoru za djalatnost osnovnog školstva, nastave dalji pregovori u cilju postizanja sporazuma za mirno rješavanje nastalog spora.

Sukladno članku 6. Zakona o štrajku, štrajk ne može započeti prije okončanja postupka mirenja predviđenog u Zakonu o radu.

Ono što je sporno između pregovaračkog tima Vlade SBK i predstavnika sindikata osnovnog školstva su koeficijenti i povećanje plaća u osnovnim školama i koeficijenti u državnoj službi, gdje se za uposlenike u osnovnom školstvu predlažu veći koeficijenti od koeficijenata u državnoj službi za istu stručnu spremu, i to povećanje je za nastavnike u osnovnim školama od 3,7 posto do 10,7 posto, dok je za zaposlenike u državnoj službi povećanje od 3,3 posto do 7,3 posto.

U prijedlogu koeficijenata za nastavnike u osnovnoj školi, kojih je 65 posto sa višom školskom spremom i 7 posto sa srednjom stručnom spremom, se predlažu koeficijenti 3,2; 3,4 i 3,6, dok su u državnoj službi za radna mjesrta VŠS koeficijenti 3,0; 3,1 i 3,2", stoji u saopćenju za javnost koje je potpisao resorni ministar Jozo Jurina.

Za 21. februara je zakazan nastavak pregovora između pregovaračkog tima Vlade SBK i predstavnika sindikata osnovnog školstva u cilju postizanja sporazuma za mirno rješavanje nastalog spora.