BiH
49

Turski studenti biciklima putuju u Srebrenicu da odaju počast žrtvam

Anadolija
Četiri studenta iz Turske biciklima su krenuli na balkansku avanturu iz Istanbula do Srebrenice, kako bi odali počast žrtvama genocida u Srebrenici i kako b ljudima u zemljama kroz koje prolaze budili svijest o zločinu u kojem su srpske snage pobile više od osam hiljada Bošnjaka.

Pod sponzorstvom turske općine Gungoren iz Istanbula, braća Furkan i Abdullah Sadžid, Suhejl Sagmen i Tarik Akkaja, na biciklima i uz dva prateća kombija logistike, do sada su prešli Bugarsku i dio Makedonije, a slijede Kosovo, Crna Gora i na kraju Bosna i Hercegovina, što ukupno iznosi oko 1.800 kilometara.

Kako javlja reporter agencije Anadolija, bicikliste su tokom prolaska kroz Skoplje srdačno dočekali građani, a posebno su ih toplo pozdravili Bošnjaci koji žive u glavnom makedonskom gradu.

Domaćini su u ispred Murat-pašine džamije u skopskoj čaršiji dočekali bicikliste na prigodan i tradicionalan način, s lokumom, vodom i mantijama, a poslužila su ih djeca u tradicionalnim bošnjačkim folklornim nošnjama.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

"Ovakav doček u nama je izazvao poseban osjećaj, jer u prethodna tri dana, putujući kroz Bugarsku, nismo dobili nikakav doček niti smo izazvali bilo kakvu pažnju građana ili medija", kazali su mladi biciklisti.

Doček koji su im priredili građani Skopja, gdje je bilo Bošnjaka, ali i Albanaca, Turaka i Makedonaca, ostat će turskim mladićima u dugom sjećanju. Biciklisti su od svojih skopskih domaćina dobili na poklon i po jedan bijeli cvijet, kao simbol žrtava genocida u Srebrenici.

Biciklisti planiraju da se pridruže učesnicima Marša mira, koji će u ponedjeljak pješke krenuti iz Nezuka ka Memorijalnom centru Potočari, a 11. jula, na 18 godišnjicu genocida, mladi Turci prisustvovat će dženazi za 409 žrtava, među kojimja je i jedan beba.

Nakon obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, biciklisti će posjetiti Goražde, Sarajevo i Mostar, gdje će prisustvovati zajedničkim iftarima sa lokalnim Bošnjacima.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija