Istanbul
0

Turski premijer primio Mujezinovića

Sarajevo-x.com
Premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović boravi u Republici Turskoj, gdje predvodi delegaciju koja, na poziv ministra komunikacij aove zemlje Binali Yildirima, učestvuje u radu 10. međunarodnog foruma transporta i komunikacija, koji se u Istanbulu održava od 27. septembra do 1. oktobra.

Našu delegaciju na ovom značajnom skupu, uz premijera Mujezinovića, čine federalni ministar prometa i komunikacija Nail Šećkanović, te predstavnici BH Pošte Enes Džihić i Haris Kafedžić.

Premijer Mustafa Mujezinović razgovarao je danas s premijerom Turske Recepom Tayyipom Erdoğanom. O tome koliki je značaj dat ovoj posjeti govori i podatak da je turski premijer, koji je i otvorio Forum, tokom njegovog održavanja jedini bilateralni susret predvidio s premijerom Mujezinovićem.

Erdoğan i Mujezinović razgovarali su oko sat vremena daljem o unaprjeđenju prijateljskih odnosa, pri čemu se turski premijer posebno interesovao za političku i ekonomsku situaciju u Bosni i Hercegovini. On je sa zadovoljstvom primio poziv premijera Mujezinovića upućen turskim privrednicima da investiraju u Bosnu i Hercegovinu.

Premijer Erdoğan se interesovao za mogućnosti ulaganja turskih privrednika u infrastrukturne projekte i energetski sektor, za mogućnost zajedničkog ulaganja u proizvodnju zdrave hrane, kao i za eventualnu dokapitalizaciju Post Bank BH.

Također, treba napomenuti da je oko 2.000 učesnika - državnih zvaničnika i stručnjaka iz oblasti transporta i komunikacija - snažnim aplauzom pozdravilo današnji govor premijera Mujezinovića na 10. međunarodnom forumu transporta i komunikacija.

Na Ministarskom panelu, održanom danas poslije podne, skupu se obratio i ministar Nail Šećkanović.

Prezentacija BH Pošte predviđena je za srijedu. Inače, sva obraćanja članova naše delegacije na ovom značajnom forumu imaju za cilj prezentaciju trenutnog stanja u oblasti transporta i komunikacija u našoj državi, kao i da ukažu na velike mogućnosti za ino-ulaganja u Bosni i Hercegovini u oblasti prometa i komunikacija.

Forum će, kako je predviđeno, svečano zatvoriti predsjednik Republike Turske Abdullah Gűl, saopšteno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.