BiH
0

Turski predsjednik Abdullah Gül posjetio Mostar

FENA
Abdullah Gul (Foto: Arhiv)
Abdullah Gul (Foto: Arhiv)
Tokom dvodnevnog boravka u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini predsjednik Republike Turske Abdullah Gül, u pratnji predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića, posjetio je danas Mostar, gdje se susreo s gradonačelnikom Ljubom Bešlićem i predsjedavajućim Gradskog vijeća Mostara Muratom Ćorićem.

Osvrćući se na niz konstruktivnih razgovora koje je imao danas i jučer u Sarajevu i Mostaru s čelnim ljudima BiH, u smislu razvoja budućih bilateralnih sporazuma Turske i BiH na području gospodarstva, kulture i obrazovanja, Gül je poručio kako je Turska otvorena za BiH, kao i za sve njezine konstitutivne narode, te ostale bh. građane.

Turski predsjednik ocijenio je pozitivnim što se BiH kreće u pravcu euroatlantskih integracija, istaknuvši kako će njezin put ka NATO savezu i Evropskoj uniji donijeti stabilnost te osigurati povoljno tlo za inozemne investicije, a samim time i gospodarski boljitak.

"Svoje sagovornike jučer i danas sam po tom pitanju ohrabrio da ustraju u provedbi reformi koje su potrebne za put prema euroatlantskim integracijama", izjavio je predsjednik Gül.

Naglasio je kako će turske gospodarstvenike pozvati da što više investiraju u BiH.

Ne krijući zadovoljstvo posjetom predsjednika Republike Turske i više od 150 članova turskoga izaslanstva sastavljenog od ministara u turskoj vladi, parlamentaraca i gospodarstvenika, mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić kazao je kako je osim posjete ohrabrujuće za Mostar to što Turska ostaje sa svojim razvojnim agencijama u realizaciji započetih te pokretanju novih projekata.

"Posebno mi je zadovoljstvo što će predsjednik Republike Turske u svojoj zemlji predstaviti naš turizam, kao i to da je iskazao dobru volju za pomoć u moderniziranju i obnovi Zračne luke Mostar, te obnovi nekih školskih objekata", kazao je gradonačelnik Bešlić.

Po riječima predsjedavajućega Gradskoga vijeća Mostara Murata Ćorića, razgovaralo se i o nastavku suradnje Mostara i turskoga grada Kaysera, odakle je i turski predsjednik rodom, s kojim je započet niz projekata, kao što je obnova Muzičke škole i stare jezgre Mostara.