BiH
0

Turski predsjednik Abdullah Gül danas stiže u dvodnevnu posjetu BiH

FENA
Abdullah Gül
Abdullah Gül
Predsjednik Republike Turske Abdullah Gül boravit će u četvrtak i petak u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Kako je najavljeno iz Predsjedništva BiH, u delegaciji će biti i supruga turskog predsjednika Hayrünnisa Gül te brojna delegacija sastavljena od ministara u turskoj vladi, parlamentaraca i privrednika.

Prema protokolu posjete, predsjednik Gül sastat će se danas sa članovima Predsjedništva BiH, nakon čega će biti održana ceremonija potpisivanja sporazuma između Bosne i Hercegovine i Republike Turske.

Nakon toga, turski predsjednik sastat će se sa članovima kolegija Parlamentarne skupštine BiH, obratiti u Parlamentarnoj skupštini, sastati s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Nikolom Špirićem, dok će se zajedno sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem obratiti Poslovnom forumu privrednika BiH i Republike Turske.

Drugog dana posjete, u petak, u prijepodnevnim satima predviđeno je da se turski predsjednik u Sarajevu sastane s visokim predstavnikom Valentinom Inzkom, članovima Međureligijskog vijeća BiH te posjeti Turski univerzitet na Ilidži.

U poslijepodnevim satima predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i predsjednik Republike Turske Abdullah Gül posjetit će Mostar.

Predviđeni su susreti s gradonačelnikom Mostara i predsjedavajućim Gradskog vijeća Grada Mostara te obilazak starog dijela Grada Mostara i Blagaja.