BiH
1

Turski ambasador Yildiz se obratio učesnicima samita UNESCO-a

Anadolija
Ahmet Yildiz
Ahmet Yildiz
U okviru 10. UNESCO-ovog samita šefova država Jugoistočne Evrope, jedna od zemalja učesnica je i Turska koju na ovom događaju predstavlja ambasador Republike Turske u BiH Ahmet Yildiz, kao i podsekretarka ministra za kulturu i turizam Republike Turske Senay Baser.

Prenijevši isprike predsjednika Turske Abdulaha Gula i ministra za kulturu i turizam Ertugrula Gunaya što nisu mogli lično prisustvovati samitu, Yildiz je zahvalio predstavnicima BiH na srdačnoj dobrodošlici koju su pružili turskom diplomatskom koru.

"Turska smatra kako nema sumnje da će ovaj samit i deklaracija koja će biti usvojena, kao i svi prethodni, doprinijeti saradnji između zemalja Jugoistočne Evrope. Mišljenja smo da je ovaj samit veoma bitan u trenutku kada kulturne vrijednosti slabe, te da on podstiče razvijanje kulture", rekao je Yildiz, On je naglasio kako globalizacija ne utiče samo na ekonomiju i politiku, već i na kulturu i istoriju, te da ovim samitom treba stvoriti mogućnosti za internacionalnu saradnju.

"Zahvalni smo UNESCO-u za rad na očuvanju kulturnog naslijeđa na globalnom nivou, i čestitamo im zbog saradnje sa liderima Jugoistočne Evrope. Mi vjerujemo da je naše kulturno naslijeđe univerzalno i da pripada čovječanstvu", kazao je Yildiz. On je potom istakao da su istorijske veze Turske sa zemljama regiona veoma jake, te da Turska vjeruje da treba nastaviti pomagati u očuvanju kulturnog naslijeđa u regionu za nadolazeće generacije.

Yildiz je naglasio važnost samita, jer, kako je kazao, forsira interkulturalni i međureligijski dijalog za mir i koegzistenciju. On je rekao da je Turska dobro upoznata sa interkulturalnim dijalogom, imajući u vidu da je Anadolija već niz godina kolijevka raznih kultura, vjera i nacija.

"Nadamo se da će interkulturalni i međureligijski dijalog biti nastavljen i u budućnosti i da ćemo nastaviti saradnju sa zemljama u regiji. Turska će biti počastvovana da nastavi i pomagati u obnovi i izgradnji kulturno-istorijskog naslijeđa, kao i u dijalogu pomirenja i stabilizacije u regionu", naglasio je Yildiz.