BiH
2

Turska zainteresovana za saradnju u oblasti zdravstvenog turizma

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Ljekari i predstavnici deset klinika iz Turske, među kojima su predstavnici najvećih poput Liv bolnice u Istanbulu, Memorial, Acibadem, Bir Inci Goz, Dunyagoz, Estethica Guven hospital, posjetili su danas Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Cilj posjete sarajevskom univerzitetskom kliničkom centru je razmjena iskustava i znanja te konsultacije u vezi s unapređenjem medicinskih usluga u dvije zemlje, saopćeno je iz KCUS-a.

Ayse Turan iz Ministarstva zdravstva Turske kazala je kako su turski stručnjaci veoma zainteresovani za saradnju sa stručnjacima iz BiH na cjelokupnom zdravstvenom planu, pogotovo u oblasti zdravstvenog turizma, koji je u posljednjih 20 godina postao jedan od vodećih sektora za unapređenje ekonomije.

“Danas imamo situaciju da ljudi prodaju paket turizma sa paketom zdravstva i na tome se zasniva čitav zdravstveni turizam. Naravno, svima nam je općepoznato da BiH kao zemlja posjeduje mnoge prirodne resurse - šume, zrak - kao i veliku populaciju mladih obrazovanih ljudi”, pojasnila je Turan.

Generalni direktor KCUS-a Damir Aganović kazao je da KCUS ima veoma dobru saradnju dugi niz godina s bolnicom Acibadem.

"Imamo međusobnu saradnju, odnosno razmjenu ljekara i predavača. Tokom ovog dvodnevnog foruma vidjeli smo mogućnosti velikih bolničkih sistema, kao što su bolnice Memorial Hospital, Guven, Liv, i sada smo u aktivnim pregovorima o budućoj saradnji. Sada ne možemo govoriti o bilo kakvoj opremi, mi hoćemo dvosmjernu saradnju sa našim kolegama i u tehničkom i u naučnom smislu", pojasnio je Aganović.

Prema njegovim riečima, pacijenti iz BiH u Tursku uglavnom odlaze zbog oboljenja iz domena neurohirurgije, očne hirurgije, transplatacije itd.

"Turci veoma uspješno pružaju najsloženije oblike zdravstvene zaštite", dodao je.

Turski ljekari borave u Sarajevu u sklopu Konferencije o zdravstvu "Balkan Health Forum 2013".

Konferencija "Balkan Health Forum" je regionalnog karaktera i održavat će se svake godine u jednoj od zemalja regije. Predstavnici su danas najavili da će naredna konferencija biti održana u februaru 2014. u Beogradu.

Dvodnevnoj konferenciji, koja je održana u subotu i nedjelju u Sarajevu, prisustvovali su zdravstveni radnici iz državnog i privatnog sektora iz BiH, Crne Gore, Albanije, Kosova, Srbije i Turske.

Cilj konferencije je razvoj zdravstva i zdravstvenog turizma na Balkanu, što je ocijenjeno kao najveći potencijal regije.

Organizator foruma je Interfly sa partnerima iz Turske - AG Medical travel, koji ovu vrstu konferencije organizuju već nekoliko godina u Libiji, Alžiru i Azerbejdžanu.