BiH
0

Turska privredna delegacija u Vanjskotrgovinskoj komori BiH

FENA
U Vanjskotrgovinskoj komori BiH danas su održani bilateralni susreti bh. i privrednika iz regije Afyonkarahisar iz Turske koje je predvodio predsjednik Privredne komore te regije Melih Yurter.

U turskoj delegaciji bili su predstavnici 20-ak poduzeća iz oblasti industrija građevinarstva i građevinskih materijala, namještaja, peradarstva, proizvodnje brašna i stočne hrane, industrije kože, kemijske industrije.

Turske kompanije iz tih oblasti zainteresirane su za uvozno – izvozne poslove, a cilj njhove posjete je identificirati mogućnosti robne razmjene i zajedničkih ulaganja.

U bilateralnim razgovorima sa turskim privrednicima sudjelovali su predstavnici 25 bh. firmi, koje su zainteresirane za plasman svojih roba, ali i za druge oblike poslovne suradnje.

Po riječima direktora Sektora za međunarodne ekonomske odnose Vanjskotrgovinske komore BiH Enesa Ališkovića Republika Turska je značajan trgovinski partner Bosne i Hercegovine, sa kojom BiH ima potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini.

Nažalost, kako je izjavio Ališković Feni, primjena ovog sporazuma nije do sada rezultirala izbalansiranom razmjenom, te je ovom prilikom posebno razgovorano upravo o značajnijem prisustvu bh. roba na turskom tržištu i ulaganjima u BiH.