BiH
0

Turska otvara predstavništvo u Brčkom?

SRNA
Turski ambasador u BiH Ahmet Jildiz najavio je danas da Turska namjerava da otvori predstavništvo ili kancelariju u Brčkom da bi poslovnim ljudima iz Turske bilo omogućeno da investiraju u ovu lokalnu zajednicu.

Prilikom današnje posjete Brčko distriktu Jildiz nije želio da saopšti stav Turske u vezi sa okončanjem supervizije u distriktu što će, kako je rekao, učiniti na predstojećem sastanku Savjeta za provođenje mira /PIK).

Komentarišući svoju izjavu, koja je ovih dana u Republici Srpskoj naišla na oštre kritike, da će zahtijevati da se predstojeći izbori u Srebrenici održe na osnovu popisa stanovništva iz 1991. godine, ambasador Turske u BiH je rekao da mu je žao što su u Srpskoj njegove riječi shvaćene kao nedobronamjerne.

On je dodao da se nigdje javno ne izjašnjava o unutrašnjim političkim prilikama u nekoj zemlji.

"Pitanje izbora u Srebrenici je u nadležnosti političkih institucija BiH. Moj odnos prema Srebrenici prije svega je humanističke prirode", rekao je Jildiz.

Šef Kluba poslanika SDA Ahmet Dervišević rekao je da je Jildiz danas tokom razgovora sa šefovima poslaničkih klubova u Skupštini Brčko distrikta upoznat sa njihovim stavovima u vezi sa završetkom ili produženjem supervizije u Brčkom, te sa pitanjima ulaska BiH u NATO i pitanjima iz oblasti ekonomije i mogućnostima njenog unapređenja.