BiH
1

Turska: Nije bilo zahtjeva za prelet Dodikovog aviona

FENA
Milorad Dodik (Foto: Klix.ba)
Milorad Dodik (Foto: Klix.ba)
Portparol Ministarstva inozemnih poslova Turske Tanju Bilgic izjavio je danas da informacija o odbijanju Turske da izda dozvolu za prelet avionu, kojim je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik letio u Jerevan, ne odgovara činjenicama, jer to ministarstvo nije primilo zahtjev, a ukoliko ga bude primilo, dozvola će biti izdata.

Ministarstvo nije primilo nikakav zahtjev za avion kojim je letio Dodik, niti je zahtjev podnijet turskom Generalnom direktoratu civilnog zrakoplovstva, rekao je Bilgic.

Sa druge strane, turski organi kontrole letenja blagovremeno su odobrili zahtjev za dozvolu privatnom avionu koji je podnio plan leta između Bugarske i Jerevana, saopćilo je Ministarstvo inozemnih poslova Turske.

"Taj avion, međutim, nije prošao našim zračnim prostorom iako mu je data neophodna dozvola. S obzirom da po ovom pitanju ne postoje prepreke, dozvola za prelet za put Dodika u Jerevan bit će izdata, ako bude zahtjeva", rekao je Bilgic.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nije uspio jučer da otputuje u Jereven, na obilježavanje 100 godina od genocida nad Jermenima, a iz Dodikovog kabineta je saopćeno da turske vlasti nisu dozvolile prelet njegovog aviona iznad teritorije Turske.

"Iako je ranije dobio uredne dozvole za ovaj let, turske vlasti nisu dozvolile prelet preko njihove teritorije", navedeno je u saopćenju iz Dodikovog kabineta.