Za programe u BiH
0

Turska donirala ICMP-u 200.000 dolara

FENA
Vlada Republike Turske iskazala je ponovno posvećenost narodu Bosne i Hercegovine i uspostavi stabilnosti, pravde i vladavine prava u zemlji tako što je Međunarodnoj komisiji za nestale osobe (ICMP) dodijelila donaciju u iznosu od 200.000 američkih dolara, saopćeno je iz ICMP-a. Sredstva su donirana nakon sastanka koji je u Sarajevu održan između turskog ministra vanjskih poslova Ahmeta Davutoglua i generalne direktorice ICMP-a Kathryne Bomberger.

Donacija će biti upotrijebljena za ICMP-jeve aktivnosti u BiH.

"ICMP-ev stručni rad na pružanju pomoći vlastima BiH u rješavanju problema nestalih osoba bez obzira na njihovu nacionalnost te značajna i efikasna privrženost jačanju civilnog društva kroz pružanje podrške udruženjima porodica nestalih osoba stvorili su u ovoj zemlji nešto što je Republika Turska ponosna da podrži", izjavio je ambasador Republike Turske u BiH Vefahan Ocak.

Generalna direktorica ICMP-a Kathryne Bomberger kazala je da bez vitalne podrške zemalja kao što je Turska, ICMP jednostavno ne bi bio u stanju izvršavati svoje aktivnosti u Bosni i Hercegovini.

"Oduševljeni smo i počastvovani ovom donacijom ICMP-u i radujemo se daljnjoj saradnji", izjavila je ona.

ICMP-jev DNK identifikacijski program uspješno pomaže Bosni i Hercegovini u rješavanju problema oko 30.000 osoba.

Od novembra 2001. godine ICMP koristi DNK analizu kao prvi korak u procesu identifikacije i do danas je napravio 12.900 pozitivnih DNK identifikacija nestalih osoba.

Zajedno sa osobama identifikovanim prije uvođenja DNK, skoro dvije trećine nestalih u ratu je identifikovano i dostojanstveno ukopano.

Tehnike koje je ICMP razvio na zapadnom Balkanu revolucionalizirale su potragu za nestalim u ostalim zemljama a ICMP-evi stručnjaci danas pomažu vladama Iraka, Kolumbije, Filipina i Čilea. ICMP je sa Vijećem ministara BiH suosnivač Instituta za nestale osobe BiH.

ICMP doprinosi vladavini zakona i pomaže razvoj mreža organizacija civilnog sektora koje se zalažu za istinu, pravdu i prava članova porodica nestalih.

Rad ICMP-a pomažu i vlade Kanade, Češke, Danske, Finske, Francuske, Njemačke, Grčke, Svete Stolice, Islanda, Irske, Poljske, Italije, Holandije, Norveške, Švedske, Švicarske, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država te Evropske unije.