BiH
0

Turska donirala 160 knjiga Univerzitetskoj biblioteci BiH

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U uredu savjetnika za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske u Sarajevu jučer je potpisan Protokol o donaciji knjiga za Nacionalnu i Univerzitetsku biblioteku Bosne i Hercegovine.

Potpisnici su direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH Ismet Ovčina i turski ataše za kulturu i turizam Cengiz Aydin.

Donacija je u okviru projekta turskog ministarstva za kulturu i turizam "U svakoj državi jedna turska biblioteka“.

Riječ je o 160 prestižnih izdanja na različitim jezicima, turskom, engleskom, njemačkom i francuskom, u kojima su sadržani historija, književnost, umjetnost i kulturno nasljeđe Turske. Među njima je veliko četvorojezično izdanje knjige "Arhitektura Osmanskog carstva“.

Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke u Sarajevu, rekao je da je ona od danas bogatija za važni kutak o prijateljskoj državi.

"Projekt 'U svakoj državi jedna turska biblioteka' je nosilac razvoja kulturne saradnje s drugim zemljama. Smatramo da će ova donacija biti veoma korisna za bliže upoznavanja turske kulture, arhitekture, historije i umjetnosti“, kazao je Cengiz Aydin, ataše za kulturu i turizam Republike Turske.