Bentbaša
0

Turska delegacija posjetila prostor Isa-begove tekije

FENA
Unutrašnjost tekije (Foto: Sarajevo-x.com)
Unutrašnjost tekije (Foto: Sarajevo-x.com)
Predstavnici Vlade Republike Turske posjetili su danas prostor Isa-Begove tekije i zavije na Bentbaši u Sarajevu, u povodu skorog početka obnove tekije i objekata u Isa-begovoj zaviji.

Obnovu će, uz podršku državnih organa, nekoliko organizacija i udruženja iz Republike Turske i dijaspore, započeti Fondacija "Vakuf Isa-beg Ishaković".

Ta posjeta ujedno je znak podrške nastojanjima Fondacije i Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika BiH da se prostor Bentbaše zaštiti od daljnje devastacije i uništavanja.

U turskoj delegaciji su zamjenik premijera i ministri u vladi te gradonačelnici nekoliko gradova, saopćeno je iz Fondacije.

Protekle sedmice tekiju i Fondaciju posjetili su predsjednici svih ogranaka najveće turske humanitarne organizacije IHH Teskilatlari (Uluslararasi insani yardim teskilati) za zapadnu Evropu, koji su u Isa-begovoj tekiji održali svečanu sjednicu i iftar. Tada je i dogovorena buduća suradnja Fondacije "Vakuf Isa-beg Ishaković" i IHH-a u obnovi Isa-begove zavije.

Prilikom obiju posjeta izostalo je prisustvo predstavnika aktuelne vlasti BiH, što, saopćava Fondacija, jasno odslikava odnos spram obnove najvrijednijeg duhovnog i kulturnog centra BiH.