Susret Ljubić - Davutoglu
0

Turska će iskoristiti svoj utjecaj za BiH

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić susreo se danas u Sarajevu s ministrom vanjskih poslova Turske Ahmetom Davutogluom s kojim je razgovarao o funkcionisanju BiH i ustavnim reformama.

Kako je saopćeno iz HDZ-a 1990, ministar vanjskih poslova Turske je naglasio kako je Turska spremna iskoristiti svoj utjecaj u regiji i svjetskoj diplomatiji kako bi se došlo do rješenja koja će BiH učiniti funkcionalnom državom sposobnom za provedbu reformi koje će je voditi u EU i NATO.

Tokom sastanka Ljubić je informirao ministra Davutoglua o toku razgovora kao i o susretima s dužnosnicima Republike Hrvatske, SAD-a, EU, te je istakao kako treba provesti reformu koja će BiH učiniti samoodrživom i koja će osigurati prirodnu tranziciju OHR-a u Ured specijalnog predstavnika EU što sada nije moguće bez ustavnih promjena, institucionalne osposobljenosti i prevladavanja blokada.

Također, Ljubić je naglasio posebnu važnost Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH s čime se složio i ministar Davutoglu, koji je potvrdio kako je za BiH od suštinske važnosti upravo ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda.

Tokom susreta sugovornici su se složili kako bez obzira na postignuća i ishod razgovora u Butmiru, proces treba biti nastavljen, što uključuje angažman svih važnih međunarodnih faktora kao i zemalja regije.