Nastavljeno suđenje
0

Turković Zahitoviću posudio 250.000 eura za kupovinu dionica Ključa

Piše: F. Bakić
Zijad Turković u sudnici (Foto: Arhiv/Sud BiH)
Zijad Turković u sudnici (Foto: Arhiv/Sud BiH)
Tužilaštvo BiH danas je u nastavku suđenja optuženima za pripadnost zločinačkoj organizaciji kao materijalni dokaz uložilo izjavu Zijada Turkovića prema kojoj je Muameru Zahitoviću posudio 250 hiljada eura, koji su korišteni za kupovinu dionica Tvornice čarapa Ključ.

U istoj izjavi, koju je Vijeću kojim predsjedava Izo Tankić, uložila tužiteljica Diana Kajmaković, Turković je naveo da nema nikakvihh potraživanja prema Zahitoviću, te da mu je on novac vratio. Pored ovog, optužba je danas nastavila sa ulaganjem materijalnih dokaza.

Između ostalih, pročitana je i izjava iz istrage koju je dao osuđeni pripadnik zločinačke organizacije Danijel Planinčić iz Bijeljine. Planinčić je inače, osuđen na šest i po godina zatvora, nakon što je sa Tužilaštvom sklopio sporazum o priznanju krivice, a do sada je u dva navrata odbijao da svjedoči protiv Turkovića i ostalih.

Zbog toga ga je Vijeće kaznilo sa 10.000 maraka i 30 dana zatvora, ali je Planinčić ostao pri stavu da je sve protiv njega montirano i da je osuđen na osnovu izjava ostalih pripadnika grupa, koji su također, dobili kazne nakon sklapanja sporazuma sa Tužilaštvom. Planinčić je osuđen zbog pomaganja u ubistvu Rajka Milovanovića, te što je sa ostalim članovima grupe učestvovao u prebacivanju i zakopavanju tijela Marija Tolića i Wernera Ajdarija na Ivan Sedlo

U odnosu na tačke optužnice koje se tiču pokušaja ubistva Mensura Aljičevića na Dobrinji i Dragana Perišića Bejbija na Alipašinom Polju, uloženi su nalazi i mišljena, ali izjave svjedoka. Među predočeni izjavama su iskazi supružnika Mensura i Sanele Aljičević, Fikreta Kajevića, Envera Puške, Emira Zekovića, zatim Perišića, za kojeg je tužiteljica Kajmaković ustvrdila da je odstupio od ranije datog iskaza tokom svjedočenja u sudnici, braće Elvedina i Elvisa Zemanića, te Darke Eleza.

Turkovićev advokat Fahrija Karkin je naveo da u tri primjerka dokaza koje je odbrani dostavilo Tužilaštvo nema poruka sa emaila koje su Vijeću predočene na jednom od prošlih ročišta. Karkin je istakao da će te poruke odbrana koristiti kao kontra dokaz, te da se njima dira u odnos Turkovića i njegove supruge. Karkin je još zatražio da se odbrani dostave odluke Tužilaštva o davanju imuniteta Isljamu Kalenderu i Emiru Zekoviću.