Nastavljeno suđenje
0

Turković odabrao Fahriju Karkina za advokata po službenoj dužnosti

Klix.ba
Advokat Fahrija Karkin, koji je prije tri sedmice otkazao punomoć, postavljen je Zijadu Turkoviću kao branilac po službenoj dužnosti.

Podsjetimo, na prošlom ročištu na suđenju Turkoviću i ostalima, predsjedavajući Vijeća Izo Tankić je naveo kako je odbijen zahtev za razrješenje dužnosti drugog branioca Rusmira Karkina, ali da optuženi još nije odabrao dodatnog advokata sa ponuđene liste. Turković je sada Fahriju Karkina odabrao kao branioca po službenoj dužnosti. Karkin je istakao da je u rješenju pročitao da ga je Vijeće imenovalo za glavnog branioca, što je, kako pretpostavlja, bila i Turkovićeva želja.

Advokat Fahrija Karkin se zatim izvinio što je napustio sudnicu na ročištu 11. oktobra, jer je, kako je objasnio, zaboravio da je taj dan mijenjao advokata Saše Stjepanovića te je izvinjenje uputio Vijeću i Stjepanoviću, ali i naglasio da mu nije namjera da se odugovlači postupak. Zatim je iznio i problem sa kojim se nedavno susreo.

"Turkovića u pritvoru posjećujem srijedom. Međutim, takve neprijatnosti kao posljednji put nikada nisam doživio i rečeno mi je da nisam ovlašten da posjetim svog klijenta. Nisu htjeli pogledati ni moje, ni Zijino rješenje. Kada sam se posljednji put čuo telefonom sa klijentom, želio sam saznati zbog čega Turković nije došao na pretres. Rekao mi je da nije odbio da dođe, i da mu to nije palo na pamet. Bio je bolestan, za šta postoji medicinska dokumentacija", naveo je Karkin.

Potom je saslušan svjedok Josip Biletić, ugostitelj iz Viteza, koji je ispričao da je dobro poznavao ubijenog Marija Tolića, jer su zajedno držali diskoteku na Vlašiću. Svjedok je naveo da je poznavao i Vernera Ajdarija, koji se preko njega upoznao sa Tolićem. Biletića je sa Turkovićem upoznao Tolić.

"Tolić me nazvao iz Hrvatske i pitao me da li imam da mu posudim 30.000 maraka. Pare sam dao nekom tipu, a kasnije sam saznao da je to neki Zikin prijatelj ili rođak. Toliću sam rekao da pare posuđujem njemu i da očekujem da ih on meni vrati. Kada je kasnije Tola sa Zikom došao u moj objekt, rekao mi je da su one pare koje sam mu posudio uplaćene za kauciju da Turković izađe iz pritvora", ispričao je Biletić te dodao da mu je vraćen novac koje je posudio.

Nalaz i mišljenje je zatim iznijela vještakinja hemijske struke Elmira Karahasanović, o tragovima koji su izuzeti sa volana, rukohvata i podmetača iz Mercedesa, Audija i BMW-a te dvije crne pletene kape. Rekla je da nije vršila poređenje dobijenih DNK profila sa Turkovićevim DNK profilom. Tužilaštvo je zatim nastavilo ulaganje materijalnih dokaza.