Srebrenica
0

Türk odao poštu žrtvama genocida

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik Slovenije Danilo Türk danas je popodnevnim satima, u pratnji Harisa Silajdžića, predsjedsjedavajućeg Predsjedništva BiH, posjetio Memorijalni centar Potočari gdje je položio cvijeće na spomen obilježje.

“Mi smo na mjestu najvećeg zločina u Evropi poslije Drugog svjetskog rata. Ovdje se dogodio genocid. To se ne smije ponoviti, taj genocid se ne smije zaboraviti. Ovdje sam da u svoje ime i uime državljana Slovenije odam dužnu poštu žrtvama genocida u Srebrenici", rekao je Türk.

On je obišao i lokaciju Memorijalnog centra, gdje je do sada ukopano 3.215 identifikovanih srebreničkih Bošnjaka, a obišao je i Crnu sobu koja se nalazi u hali bivše Fabrike akumulatora.

Cvjeće na spomen obilježje Memorijalnog centra u Potočarima položio je i Haris Silajdžić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, rekavši da svi treba da se poklone žrtvama srebreničkog genocida.

"Nedavno sam u UN-u izjavio da neki misle da se genocid može učiniti, ali da se o tome ne smije govoriti. Oni kojih se to tiče i u čije ja ime govorim, da to ne mogu reći. Danas se o tome šta sam ja govorio u UN-u raspravlja na Narodnoj skupštini RS-a. Ja sam govorio u ime ovih ljudi, u ime onih ljudi koji ne mogu govoriti, u ime onih koji su pod zemljom. To je moja obaveza. Tako ćemo se ponašati i ubuduće u cilju traženja pravde", rekao je Silajdžić.