Zvanični pokazatelji
0

Turizam Bosne i Hercegovine izlazi iz krize

FENA
"Analizirajući zvanične statističke pokazatelje u prva četiri mjeseca ove godine može se zaključiti da turizam sigurno izlazi iz krize", izjavio je Feni sekretar Grupacije za turizam VTKBiH Goran Brčkalović.

Ukupan broj dolazaka turista je povećan za šest posto, pri čemu domaćih za dva i stranih za 9,8 posto. Osjetno povećanje dolazaka stranih turista je iz Rusije 80, Italije 60,Turske 60, Japana 50, Slovačke i Irske 30 posto, SAD 28, Švedska i Švicarska 18 posto i zemlje bivše Jugoslavije 10 posto.

Pad dolazaka stranih turista je kod Francuske 11, Norveške 33 i Češke 13 posto.

Strani turisti su se manje zadržavali i njihov broj noćenja je za 6,5 posto veći nego prethodne godine.

Bosna i Hercegovina je raspolagala s 24.491 registrovanim ležajem i to je 4,1 posto više nego u istom periodu prethodne godine.

Brčkalović napominje povećanje broja turista destinacijama kulturnog, poslovnog i religijskog turizma.

"Pred nama je početak ljetne turističke sezone u Neumu, na planinama i prema najavama turističkih radnika očekuju se bolji rezultati nego prethodne godine. Rekonstrukcijom vodećih banjskih centara obezbjeđujemo uslove za njihovu bolju iskorištenost, a u porastu je i potražnja za destinacijama avanturističkog, eko lovnog i ribolovnog turizma", kazao je Brčkalović.

"Dodamo li tome i pojačane promotivne aktivnosti turističkih zajednica/organizacija, zatim aktivnosti Radne grupe za turizam, te veći angažman međunarodnih institucija, turizam u narednim periodima može očekivati još bolje rezultate", kazao je Brčkalović Feni.