BiH
686

Turistička razglednica: Čudotvorne vode Olova

FENA
(Foto: FENA)
Olovo, gradić smješten pedesetak kilometara sjeveroistočno od Sarajeva, osim crnogoričnih šuma i kvalitetnog zraka krasi i veliki broj planinskih izvora i potočića, od kojih nastaje jedna od najljepših bh. rijeka - Krivaja, koja privlači ljubitelje "divljeg" raftinga u toku kojeg se na pola puta može ugrijati u toplom izvoru.

Voda u ovom gradu čini čuda neviđena, kazao je nobelovac Ivo Andrić u pripovjetci "Čudo u Olovu", voda je u Olovu oduvijek bila čudotvorna, a danas je priznata kao izvanredna oligomineralna ljekovita voda što uz stručne medicinske radnike iz banjsko-terapeutskog i rekreativnog centra "Aquaterm" liječi reumatske, neurološke i kožne bolesti, kardiovaskularna oboljenja i još puno toga.

Dugo godina četiri ljekovita termalna izvora, sa temperaturom vode od 36 stupnjeva Celzija, su liječila sve putnike namjernike, a od 1982.godine ljekovita mineralna voda sa područja Olova počela se koristiti u okviru danas priznatog lječilišta i za turističke potrebe, nakon čega je interes za ponudama Olova znatno porastao.

Grad Olovo je smješten u živopisnoj kotlini, na obalama rijeka Stupčanice, Bioštice i Krivaje, poznat je po svojoj bogatoj prošlosti, koja ga u pisanim dokumentima prvi put spominje davne 1382. godine pod imenom - Plumbum.

Kasnije Olovo se razvija kao poznati rudarski i trgovački centar, uz dobre veze sa Dubrovnikom i Dalmacijom. Ovdje je tada na njihovu inicijativu, u doba Tvrtka I, sagrađen samostan Svete Gospe, koji danas predstavlja najstarije Gospino Svetište na Balkanu, i ovaj vjerski objekat i danas je stjecište velikog broja vjernika katolika iz svih krajeva BiH i Hrvatske, te ovo svetište predstavlja jedan od b-h centara vjerskog turizma.

Dolaskom Austro-ugarske ovdje počinje planska eksploatacija bogatih olovskih šuma, što i danas predstavlja snažan privredni resurs.

Osim planske eksploatacije šumskih dobara, bogati šumski kompleksi, čiste planinske rijeke i prekrasni pejzaži pravi su raj za lovce, ribolovce, planinare i sve ostale zaljubljenike prirodnih ljepota.

Cjelokupno područje oko rijeka sa prekrasnim prirodnim motivima predstavlja veliku turističku vrijednost, sa brojnim neistraženim lokalitetima kao što su klisura u Ćudima, izletište Zeleni Vir, Ponijeračka pećina i Banja na Krivaji, samo su neki prirodni dragulji, koji su nažalost još uvijek nedovoljno iskorišteni.

Planinske rijeke Stupčanica i Bioštica svojim ljepotama privlače od maja do septembra veliki broj ljubitelja sportskog ribolova, kao i ostale brojne ljubitelje netaknute prirode.

Olovske rijeke, bogate pastrmkom, lipljenom, mladicom, škobaljem, klenom i drugim ribljim vrstama, predstavljaju pravi raj za ribolovce.

Bogate olovske šume, s druge strane predstavljaju raj za lovce, koji se na ovom području susreću sa brojnim vrstama visoke i niske divljači, a posebno se izdvajaju medvjedi, vukovi, divlje svinje, srne, lisice, zečeve, kune, vidre, tetrijebe, jarebice..., o kojima se pričaju čuvene lovačke priče.

Za one koji nisu lovci i ribolovci u prekrasnim pejzažima pored rijeka, ali i u planinama i bogatim olovskim šumama također će naći bezbroj mogućnosti za rekreaciju.

Područje Olova sadrži i obilje kulturno-historijskih spomenika, kako iz daleke prošlosti, tako i iz novije epohe.

Obelisk kao jedan od najstarijih kulturno-historijskih spomenika čija starost još uvijek nije precizno procjenjena, zatim Crkvište kod Bakića je jedno od najstarijih na Balkanu, te u ratu neoštećena crkva Svete Gospe u Olovu.

Treba spomenuti i tradicionalni "Olovski festival folklora", koji svake godine okuplja veliki broj posjetitelja širom Bosne i Hercegovine, a do sada se redovni gosti bili pripadnici folklornih društava iz zemlje i inostranstva. Veliku posjećenost imaju i koride, koje se održavaju svake godine i koje okupljaju veliki broj posjetilaca.

Grad Olovo sve više privlači pažnju putnika namjernika, jer sa šumskim kompleksima, čistim planinskim rijekama, svojom banjskom i lječilišnom ponudom, prekrasnim pejzažima, uz svoju gostoljubivost i svoju dobrotu, odličnu kulinarsku ponudu pravi je turistički raj, za lovce, ribolovce, planinare i sve ostale zaljubljenike prirodnih ljepota.