BiH
17

Turisti u Mostaru se žale: Nemamo gdje baciti smeće

Piše: A. M.
(Foto: Klix.ba)
Turistička sezona u Mostaru u punom je jeku. I danas, nakon što je sunce za kratko ponovo obasjalo Mostar nakon obilne kiše zatekli smo veliki broj turista u Starom gradu.

Turistička zajednica HNK čini sve da stranim državljanima, ali i građanima drugih bh. gradova koji posjećuju Mostar sve bude na dohvat ruke, ali se u posljednje vrijeme pojavio mali problem sa odlaganjem smeća.

Iako je broj kanta za otpad, kao i kontejnera u pojedinim dijelovima Starog grada dovoljan, u pojedinim ipak nije.

"Ovdje oko nas postoji sasvim dovoljan broj mjesta na kojima turisti mogu odložiti boce, kutije, ostatke brze hrane i slične stvari. Kakva je situacija na drugoj strani Neretve u blizini Starog mosta, zaista ne znam", kazao nam je konobar u jednom od ugostiteljskih objekata.

David iz Engleske i ove godine je posjetio grad na Neretvi. Ovdje se osjeća odlično, ali je zapazio mali problem sa odlaganjem otpada.

"Jučer sam desetak minuta sa sobom nosio kesu u kojoj je bio otpad. Bacio sam ga u mjesto koje je namijenjeno za odlaganje otpada u blizini Taphane", kazao nam je David.

"Ljudi prilaze, posebno tokom večernje šetnje i pitaju gdje da bace otpad. Problem je što se kante za smeće ne prazne redovno, tako da niko ne želi veću količinu smeća pred svojim vratima", kazao je jedan od zaposlenika u prodavnici suvenira.