BiH
135

Turisti koji žele posjetiti BiH upozoreni o brojnim opasnostima u zemlji

Piše: Am. Dž.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Brojne web-stranice koje u svijetu nude savjete za putovanja po pojedinačnim zemljama, ali i web-stranice ministarstava vanjskih poslova pojedinih zemalja nude veoma negativnu sliku o Bosni i Hercegovini.

Iako se brojni turisti pogotovo tokom ljetnih mjeseci odluče posjetiti prirodne ljepote i historijske znamenitosti u BiH, mnogi od njih još uvijek izbjegavaju našu zemlju upravo zbog savjeta ovih web-stranica.

Tako su česti savjeti turistima da, ukoliko se ipak odluče za posjetu BiH, vode računa o opasnostima miniranih područja, mogućnostima nasilnih protesta, te da imaju u vidu da je u BiH stopa kriminaliteta veoma visoka.

Tako web-stranica www.virtualtourist.com upozorava posjetioce na čak 119 potencijalnih opasnosti koje ih čekaju u BiH.

Tako se navodi da su u BiH “ceste loše, a vozači još gori”. Savjetuje se posjetiocima da se ne upuštaju u razgovore o politici, te da, ukoliko putuju vozom, ponesu vlastitu hranu i piće. Kao razlog navedena je slaba usluga na željezničkim stanicama u BiH.

Navedena je i opasnost od urušavanja fasada i drugih dijelova objekata. U jednom upozorenju čak stoji da je BiH još uvijek ratna zona.

Čak i zvanična stranica Vlade Velike Britanije nudi slične savjete građanima koji žele putovati u BiH. Tako se savjetuje da se građani čuvaju džeparoša u većim gradovima BiH.

Australijska Vlada upozorava svoje građane na opasnosti nasilnih protesta u BiH, a ne isključuju ni terorističke napade.