BiH
150

Turisti hrle u Sarajevo: Pustolovina, nova poznanstva i odmor od vlastitog doma

Piše: I. P.
Vrhunac je ljeta u Sarajevu – SFF, koncert za koncertom, grad prepun zabava, lijepih ljudi i zadovoljnih turista.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Posljednje spomenuto ove je godine posebno značajno jer, ako je suditi prema trendu koji se godinama ponavlja, ovoga ljeta možemo očekivati rekordan broj turista u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Znatiželjnici dolaze sa svih strana i pripadaju različitim vrstama putnika - od klasične porodice na godišnjem odmoru, preko prijatelja koji putuju Balkanom, do donedavnih stranaca koje je Sarajevo zbližilo na svoj magični način.

Luke i Gizem (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Luke i Gizem (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Australac Luke došao je u Sarajevo jučer, nekada u isto vrijeme kada i Njemica Gizem. Njih dvoje se srelo u gradu ispod Trebevića pa su odlučili da svoje iskustvo Sarajeva provedu zajedno, upoznajući jedno drugo, ali i grad u koji su došli prvi put.

"Ostajem još tri ili četiri dana, zavisno ot toga hoće li mi se Sarajevo svidjeti. Došao sam ovdje po preporuci prijatelja koji su oduševljeni ovim gradom", rekao je Luke za Klix.ba, dok je njegova drugarica naglasila da je ovdje isključivo jer voli ćevape.

Porodica La Barte (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Porodica La Barte (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Porodica La Barte iz Pariza već treću godinu zaredom svoj godišnji odmor provodi u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Četveročlana ekipa nasmijanih lica u Sarajevu vidi svoju savršenu lokaciju za bijeg od svakodnevnog života u Francuskoj.

"Ovdje smo zbog njegove historije, kulture, običaja, ljudi, opće atmosfere u gradu i naravno, nezaboravne kuhinje", rekli su članovi francuske porodice.

Italijani u posjeti Sarajevu (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Italijani u posjeti Sarajevu (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Trojica prijatelja iz Italije došli su u Sarajevo na dva nepuna dana, a Bosna i Hercegovina je dio njihove balkanske turneje koja je počela u Sloveniji.

"Svoju posjetu gradu počeli smo obilaskom Muzeja Srebrenice, a prije nego što odemo očekujemo da ćemo vidjeti još puno toga po čemu će pamtiti svoj boravak", rekli su Italijani dok su odlazili prema Vječnoj vatri.